Jedete ove stvari svaki dan, a od njih možete da dobijete dijabetes

Svakodnevno jedemo ove namirnice, a nismo ni svesni koliko su opasne po naše zdravlje

  • 10

Istraživanje objavljeno u Evropskom žurnalu nutricije otkrilo je da konzumiranjem određenih namirnica povećavamo rizik za dobijanje dijabetesa tipa 3 i do 70 odsto.

Evo zašto ne mogu svi da imaju trbušnjake!

Radite ovu vežbu samo 2-3 minuta dnevno i imaćete SEKSI telo za kojim će svi ODLEPITI! (VIDEO)

 

Kada ga lekari jednom dijagnostifikuju, ne postoji način da se od njega izlečimo.

Najveći broj ljudi sa dijabetesom tipa 1 se rađa sa njom, dok dijabetes tipa 2 možemo da dobijemo u svakom trenutku.

Ako se ovo stanje ne tretira, može doći do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija i zato je veoma važno da pazimo na ishranu i naše zdravlje.

1. Industrijski obrađeni ugljeni hidrati

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Ovako obrađenim ugljenim hidratima fale važna vlakna, vitamini i minerali i veoma ih je lako svariti - što dovodi do velikih povećanja nivoa šećera i insulina u organizmu.

Istraživanje objavljeno u žurnalu Arhive interne medicine otkrilo je da često konzumiranje ovakvih namitnica povećava rizik za dobijanje dijabetesa za 21 odsto.

Kako biste smanjili rizik za dobijanje ove opasne bolesti, iz ishrane eliminišite namirnice koje se prave od belog brašna, belog šećera i belog pirinča.

2. Zaslađeni napici

Sudeći po studiji objavljeno u žuranlu Briga o dijabetesu, ako pijete jedno do dva zaslađena pića dnevno povećavate rizik za dobijanje dijabetesa za 26 odsto - u poređenju sa onima koji mesečno popiju jedan.

U ovakve napitke spadaju i energetski napici, voćni sokovi, sladak čak i druga pića bogata šećerom.

3. Zasićene i trans masti

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Loše masti povećavaju nivo holesterola, a to je jedna od faktora koji povećavaju rizik od dijabetesa.

Napravite proste promene u ishrani kako biste izbegli ove masti poput kuvanja sa maslinovim uljem, grickanja orašastih plodova umesto slatkiša i konzumiranja mesa bezpuno masnoće.

4. Crveno i obrađeno meso

Rezultati istraživanja objavljenog u Američkom žurnalu klliničkog nutricionizma pokazalo je da svakodnevno konzumiranje crvenog mesa povećava rizik za dobijanje dijabetesa tipa 2 za 19 odsto, dok obrađeno meso povećava ovaj rizik za 51 odsto.

Mnogo zdravija opcija su riba, jaja, piletina i ćuretina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    31. januar 2017 | 14:38

    Da li ima nesto , sto smemo da jedemo !? Napisite cime se od biljnih namirnica sta prska i kako da se zastitimo kroz ishranu ! Tako cemo znati sta i koliko mozemo da jedemo ! A mozda i pesticidi koji su u namirnicama , pospesuju pojavu raznih bolesti pr. Dijabetesa , problema sa jetrom !?

  • SU

    31. januar 2017 | 17:32

    Sretna sam ako imam svaki dan nesto da pojedem. Ne mogu da se borim sa tim sta je zdrvo, sta je prskano, bice kako bude, bitno da bas nisam praznog stomaka. Znam da se nekvalitetno hranim ali za drugo se nema, nazalost!

  • Mima

    1. februar 2017 | 00:03

    P.S.Svakako ćemo,ako nastavi ovakav standard,umreti i željni i gladni svega, ako slušamo, svačije savete.Upravo se napucah palačinki,i ako je prošla ponoć!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA