≫ 

Hrana koju morate da probate u Pragu, a nije skupa i nigde drugo je nećete jesti! (FOTO)

Prag je grad koji ne smete propustiti, a kad jednom tamo odete, morate znati nekoliko stvari koje će vam olakšati i ulepšati boravak. Samo na Telegrafu čitajte serijal tekstova koji će vas provesti kroz ovaj prelepi češki grad

  • 8

Prag, zlatni grad, obiluje velelepnim građevinama, uličicama koje se stidljivo uvijaju oko reke Vltave, stotinama detalja na zgradama, ljubaznim trgovcima, a iznad svega, u Pragu nikako ne možete a da ne primetite mirise koji mame prolaznike sa kaldrma. To su mirisi ukusne hrane, slatkih začina, mesa, kobasica, skupocenih parfema, a među njima je najjači - miris cimeta s kolača.

Kobasice

Prag je poznat po kobasicama koje se prodaju na ulici, ove godine njihova cena je oko 50 kruna, što je oko 2 evra. Postoje razne varijacije - bavarska, praška, a oni koji su probali obe tvrde da je praška daleko lepša. Ta brza hrana će vas sigurno zasititi, a budite sigurni i da je preukusna - jer u njoj ima velika količina mesa. Ne propustite da na nju stavite senf, koji ćete dobiti besplatno, jer češki senf nije ni blizu ukusa senfa koji jedemo mi na Balkanu.

Lokacija: Centar grada, na trgu pored menjačnice, paralelno sa pijacom.

Veprovo koleno

Ovo je naziv za svinjsku kolenicu, preukusno meso, koje ćete dobiti posluženo na drvetu i na gvozdenoj konstrukciji. Uz veprovo koleno idu i 4 umaka, a cene su skoro svuda iste - oko 15 evra i verujte, dve osobe će se odlično zasititi.

Lokacija: U skoro svim restoranima i nekim pivnicama

Foto: Telegraf Veprovo koleno, U vejvode, ima i besplatan wi-fi; Foto: Telegraf

Perece

U gotovo svakoj pivnici Česi služe perece. Nemojte da se iznenadite kad stigne račun, iako stoje kao ukras na stolu, ako ih jedete, platićete ih. Jedna je 25 centi, a ukus im je fenomenalan.

Lokacija: Pivnica U vejvode, centar grada, gde imate i veprovo koleno

Topli krompir

Foto: Telegraf Krompir košta 2 evra, dobra ideja na kojoj bi i Srbi mogli da zarade Foto: Telegraf

Ovaj krompir se služi kao brza hrana na štapiću, sasvim obmotan i tanko isečen. Odličnog je ukusa, ali se brzo pojede. Imate utisak da jedete čips! Njegova cena je oko dva evra.

Lokacija: Na dnu Hradčana, kad se spuštate od velikekapele niz brdo do ulice koja vodi ka Karlovom mostu, naići ćete na ovu zakusku.

Korejska hrana

Foto: Telegraf Bibimbap i kimbap; Foto: Telegraf

Mnogo Azijata boravi u Češkoj, pa tako nećete pogrešiti ako prvi put probate korejsku hranu baš u Pragu. Preporučujemo da okusite bibimbap. To je toplo, tradicionalno jelo koje se služi u vrućoj emljanoj posudi. Uz njega dobijate gratis miso supu (od tofu sira). Bibimbap se jede kašikom, ne morate da se mučite sa štapićima. U njemu je pirinač, povrće i na vrhu jaje. Čim vam ga posluže, promešajte ga dobro, a po želji možete i dodati malo ljutog crvenog sosa.

Lokacija: U ulici pored Paladijuma, velikog tržnog centra, nalazi se čitava azijatska četvrt s restoranima.

(Telegraf.rs / S.Ž.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krcko

    2. mart 2017 | 18:23

    U Budimpesti da se najedes od Turskog kebaba, za 2 € koje lud da jede krompir

  • Ja

    3. mart 2017 | 10:41

    Ziveo sam u zabludi, mislio sam da barem kobasice, perece i kolenice mozes i kod nas naci na svakom cosku, kad ono samo u Ceskoj...

  • Čagalj

    2. mart 2017 | 18:50

    Samo u bg mozes pojest pica burek

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA