Razbijen mit: Žene godišnje plaču do 64 puta, a muškarci...

Mozak muškaraca i žena uopšte ne razlikuju i nije struktura mozga “kriva” što žene češće plaču od muškaraca i što su saosećajnije, već je u pitanju nešto drugo

  • 4

Da su žene emotivnije i sklonije saosećanju s drugima dugo se potkrepljivalo naučnim studijama prema kojima je hipokampus, deo mozga u kojem su smeštene emocije i pamćenje – razvijeniji kod žena.

Suze mogu da otkriju da li imate rak! (FOTO) (VIDEO)

VAŠA BEBA NE PRESTAJE DA PLAČE? Evo kako da je umirite za samo 20 SEKUNDI! (VIDEO)ž

Upravo ovo istraživanje objasnilo je zbog čega žene češće plaču od muškaraca. Žene, naime, godišnje plaču između 30 i 64 puta, dok muškarci tokom jedne godine zaplaču 17 puta.

Kako bi se ova tvrdnja potvrdila, tim neurologa s Medicinskog fakulteta “Rosalind Franklin” u Čikagu ispitao je deo mozga koji je zadužen za osetljivost, prenosi b92.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Nakon detaljnog istraživanja na ovu temu došlo se do određenih rezultata koji su pokazali nešto što se možda i nije očekivalo. Zaključak naučnika je da se mozak muškaraca i žena uopšte ne razlikuju i da nije struktura mozga “kriva” što žene češće plaču od muškaraca i što su saosećajnije, već da je u pitanju nešto drugo.

Iako postoji anatomska razlika između muškaraca i žena, kada je u pitanju mozak – razlika ne postoji, odnosno razlike su minimalne, gotovo neprimetne i nemaju nikakav značaj.

Veličina hipokampusa se ne razlikuje između polova, nego između svakog pojedinca. Tako da su određene osobe sklonije saosećanju – bez obzira da li su muškarci ili žene, dok se drugi jednostavno lakše suzdržavaju od pokazivanja emocija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Win

    25. februar 2017 | 20:14

    Uskarac sam I ne mogu da zaplacem godinama. A voleo bi da se isplacem jer pucam po savovima. Verovatno I zbog toga sam zombi

  • Lina♡☆♧♡

    26. februar 2017 | 15:12

    Ja sam žensko i zaplačem 5-10 puta godišnje jako sam osetljiva ali trudim se da ne plačem

  • Dunja Mitic

    25. februar 2017 | 23:13

    E moj place kad gleda neki film i stalno cmizdri

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA