7 načina na koje frižider može da vas ubije

Jeste čudno, ali je tako - frižider čuva hranu od kvarenja, ali može biti i leglo bakterija ako se koristi pogrešno

  • 2

Primarni posao vašeg frižidera nije samo vam ohladi vino. Njegova osnovna dužnost je da uspori razvoj i rast bakterija kao što su salmonela i ešerihija koli, ali, iako zvuči paradoksalno, baš on može biti mesto na kom nastaju uzroci trovanja hranom koje može da bude smrtonosno. Zato bi trebalo da izbegavate ovih sedam uobičajenih grešaka.

Ako mleko držite u vratima frižidera, odmah ga premestite OVDE jer može da vas OTRUJE (VODIČ)

Stavite 3 sunđera za pranje sudova u frižider i sačuvaćete pare u kući

1. Ne stavljaje sirovo meso na gornju policu

Sledeći put kad odmrzavate paket mlevene govedine ili pilećih grudi, ne stavljajte ih na gornju policu - sokovi iz mesa mogu da curi i kaplju po hrani ispod, a to će ih zagaditi. Više police takođe mogu biti toplije nego niže. Umesto toga, stavite meso u plastičnu kesu, činiju ili pleh i čuvajte ga u donjem delu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

2. Ne pretrpavajte ga

Za neke je prepunom frižider znak izobilja. Za mikrobiologe je to proliv u najavi. Razlog? Hladan vazduh mora da cirkuliše kako bi se hrana ohladila i ostala nenaseljena bakterijama, a to ne može da se dogodi kada namirnice ne mogu da dišu. Takođe, u pretrpanom frižideru teško je reći šta je sveže - a šta stoji tamo od prošle godine.

3. Ne držite temperaturu u opasnoj zoni

Kada ste poslednji put proverili temperaturu u frižideru? Da li uopšte znate na koliko je podešen termometar? Ako su vaša oba odgovora "ne znam", onda možda stvarate uslove za bakterijske invazije. Mikrobi napreduju na temperaturama iznad 4 stepena Celzijusa, tako da je od ključne važnosti da održi frižider temperaturu između 0 i 4 stepena Celzijusevih i zamrzivača ispod -17 Celzijusevih. Ako imate stariji model, bez ugrađenog termometra, kupite ga, stavi na policu i redovno proveravajte. I ne držite dugo otvorena vrata pokušavajući da shvatite šta vam se jede. To povećava temperaturu još više, naročito leti i samim tim povećava opasnosti za opasne bolesti.

4. Ne držite voće i povrće u istoj fioci

Namirnice ne mogu da traju zauvek, ali postoje dve stvari koje možete da uradite da biste bakterije držali duže na odstojanju. Prvo, ne perite voće i povrće dok ne budete nameravali da ih koristite (bakterije vole vlagu). Drugo, držite ove namirnice u odvojenim fiokama. Voće emituje etilen, gas koji ubrzava kvarenje u povrću. (Sledite ove savete kako bi vaši proizvodi bili zdraviji.)

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

5. Ne držite jaja u vratima

Teško je odupreti se porivu da stavite jaja policama koje su napravljene baš po njihovoj meri  (i tako pri ruci), stručnjaci kažu da je to najgore mesto na kojem ih možete čuvati zato što je previše toplo. Umesto toga, držati jaja u njihovom originalnom pakovanju i to u zadnjem delu frižidera gde je najhladnije.

6. Ne vraćajte mleko koje ste istočili u originalni tetrapak

Možda mislite da ništa ne fali da mleko koje vaše dete nije popilo vratite nazad u tetrapak. Bljak! Šta je to mleko sve pokupilo, sam bog zna šta, ali to definitivno, kada se vrati u pakovanje, može da izazove kvarenje ili trovanje hranom. Prospite to mleko. I uvek držite mlečne proizvode u zadnjem delu frižidera, gde je najhladnije. Obeshrabrite i članove vašeg domaćinstva da ne piju direktno iz posude - gadno je i nezdravo. Klice iz usta osobe koja poteže iz flaše ili tetrapaka mogu da se prenesu na drugu osobu, pogotovo ako taj neko ima prehladu ili grip.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

7. Ne čistite frižider jednom godišnje

Čišćenje frižidera nikada nije na vrhu bilo čije vikend-liste obaveza, ali vreme je da ga toj listi dodate. U suprotono, eto opasnosti. Mikrobi cvetaju na poklopcu kečapa i onom lepljivom od tegle džema, buđavom mesu i trulim proizvodima. Stručnjaci preporučuju nedeljno čišćenje, posebno za fioke i police na kojima čuvate meso ako želite da sačuvate zdravlje.

Koristite toplu vodu sa sapunicom ili mešavinu sirćeta i vode. I ne zaboravite spolja da usisate prašinu oko rešetke i motora jer će to sačuvati vaš verni uređaj radi dugo i efikasno  i da bude prvom mesto za fino ohlađeno vino.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA