Zaboravite norveške radijatore, švedski crep je budućnost i ušteda za vašu kuću (FOTO)

Lepota sistema je u tome što smanjuje energetske troškove tokom cele godine

  • 27

Ako poslušate Šveđane, sledeće zime mogli biste da plaćate znatno manje račune za struju. Naime, švedska kompanija SolarTech koja se bavi prodajom rešenja za čistu solarnu energiju, razvila je jedinstven sistem za zagrevanje kuće koji se sastoji od krovnih crepova napravljenih od običnog transparentnog stakla.

 

GREJANJE IZ BAJKE: Izum Zvonka i Ivane košta manje od 100 evra, a potreban je svakoj kući (FOTO)

 

Fenomenalne pločice daju krovu prelep ledeni izgled. Ono što ih čini toliko posebnim i izdvaja na tržištu jeste to što su crepovi izrađeni od običnog stakla i imaju otprilike istu težinu kao i oni izrađeni od gline. Ovaj sistem ne greje vodu ili vakuum cevi, već čist vazduh.

 

Foto: soltechenergy.com

Foto: soltechenergy.com

 

Stakleni crepovi se postavljaju na crno najlonsko platno ispod kog su montirani vazdušni džepovi. Crna boja apsorbuje sunčevu toplotu i vazduh počinje da cirkuliše. Topao vazduh se koristi za zagrevanje vode, a taj sistem je povezan sa kućnim sistemom za zagrevanje preko akumulatora toplote.

 

Lepota sistema je u tome što smanjuje energetske troškove tokom cele godine, i kada su dani tmurni i noću, zahvaljujući sposobnosti da skladišti toplotu u izolacionim slojevima ispod crnog platna.

 

Foto: soltechenergy.com

Foto: soltechenergy.com

 

U 2009. godini je ovaj sistem bio izabran od strane žirija i nominovan među devet drugih kao "najbolji nov materijal". Na osnovu glasova publike, stakleni crep je bio nagrađen zlatnom medaljom na sajmu građevinarstva North Building Fair u Nordbigu, Švedska.

 

- Pobednički materijal kombinuje atraktivni dizajn sa esencijalnim funkcijama čiste i održive energije. To je inovativni proizvod koji je i te kako dobrodošao - rekao je predsednik žirija, dr Bengt Tolanen.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs/Oaza znanja)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gagili

    26. mart 2017 | 17:39

    Slučajno živim u Švedskoj i NIKAD NI ČULA, NI VIDELA taj famozni švedski crep!!!!

  • BRKA

    26. mart 2017 | 17:23

    Srpska posla sve tudje bolje i svi pridosli u srbiju bolji od starisedeoca sramota takav narod treba otpisati ????

  • Stakleni crep

    26. mart 2017 | 17:12

    I drvene krovne grede, dobitna kombinacija tokom suncanih dana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA