≫ 

Niste ni svesni koliko je OPASNO ako i dalje jedete JAJA koja ste spremili za USKRS

Koliko dugo kuvana jaja mogu da stoje van frižidera pre nego što postanu opasna?

  • 4
Telegraf uskršnja jaja Foto: Telegraf

Ako ste ostavili kuvana jaja na sobnoj temperaturi nakon što se ih ofarbali za Uskrs - imamo jako loše vesti za vas.

Mnogi i dalje uživaju u kuvanim jajima koja su im preostala od Uskrsa, ali nisu ni svesni koliko to može da bude opasno po njihovo zdravlje, pogotovo kada je trovanje hranom u pitanju.

Evo da li je OPASNO jesti kuvana jaja sa ZELENIM ŽUMANCETOM

65% ljudi je smršalo kada su počeli da jedu jaja za doručak - ali samo ako su ovako spremljena

Salmonela je najčešći oblik trovanja hranom i zbog toga je najbolje da jaja odmah nakon kuvanja ohladite i stavite u frižider ako želite da je izbegnete.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

U slučaju da to niste uradili i ostavili ste duže vremena kuvana jaja na sobnoj temepraturi, dozvolili ste opasnim bakterijama, uključujući i salmonelu, da se ubrzano razmnožavaju.

Bakterije sa ubrzano razmnožavaju na temperaturama između 4 i 60 stepeni Celzijusa i ovo se naziva opasnom zonom.

Prosečna temepratura u stanu iznosi između 18 i 22 stepena Celzijusa, dok je ona u frižideru znatno niža zbog čega se usporava rast bakterija.

Sudećo po podacima da kojih je došao Centar za kontrolu bolesti u Americi, ako ste kuvana jaja ostavili na sobnoj temperaturi duže od 2 sata - trebalo bi da ih bacite.

Ovo pravilo od 2 sata odnosi se na jaja koja ste upravo skuvali, ali i ona koja ste izvadili iz frižidera.

Iako možda verujete da su kuvana jaja bezbednija od svežih, ona su zapravo podložnija bakterijama jer se tokom procesa kuvanja oštećuje zaštitni sloj na ljusci jajeta.

Jasan znak da su jaja pokvarena jeste miris. Ako primetite da kuvana jaja imaju neprijatan miris koji podseća na sumpor, odmah ih bacite.

 

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kojot

    18. april 2017 | 15:16

    Za mojih 46 godina još se nisam otrovao od uskršnjih jaja koja stoje i po 4-5 dana a da neznam nikoga ko se otrovao od tvrdo kuvanih jaja

  • Mirjana

    18. april 2017 | 15:17

    Vazi za americka jaja. Smarate sa njihovim strucnjacima. Svi su "Bouns" Ali samo u serijama. Meni je merodavno misljenje nasih strucnjaka. Pozz

  • Mika

    18. april 2017 | 21:28

    Moj zet je pravi vernik! Čovek svake godine na Veliki petak, očita sve molitve, posti na vodi zadnju nedelju posta i kada se ofarba nova čuvarkuća, ono jaje od prethodne godine koje je stajalo pored ikone i kandila, POJEDE! Ja sam dva puta to video i prvi put nisam verovao da može, ali mi je on rekao da jede svake godine i nikada mu ništa nije falilo! Kada se oljušti, malo je za nijansu tamnije, malo sasušeno i gumenasto... ukus isti! Toliko o tome da nismo svesni opasnosti jaja starog nekoliko dana...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA