7

Evo zašto uvek morate da imate so i biber kod sebe kada putujete

Da li ste se ikada pitali zbog čega je hrana u avionu bljutava i neukusna?

Avion, so i biber
Foto: Pixabay, Foter/Flickr/tessi_re

Istraživanja su pokazala da nisu krivi kuvari i način na koji se hrana sprema, nego je problem u nama, jer na velikim visinama čula mirisa i ukusa ne funkcionišu kao u normalnim uslovima.

Može da vam SPASE ŽIVOT: Evo zašto MORATE da odmah pogledate ispod sedišta kada uđete u avion

Najveća misterija putovanja: Koje državljanstvo će dobiti beba koja se rodi u avionu?

5 razloga zašto je zabrana elektronskih uređaja u avionima potpuni apsurd (VIDEO)

Uslovi u avionu otupe naše receptore, a hranu i piće neukusnom učini drugačiji pritisak u vazduhu i zato što je temperatura ključanja vode 80 stepini Celzijusa, za razliku od zemlje gde je 100.

“Okruženje u avionu je gore nego što se može zamisliti. Na 10.000 metara vlažnost vazduha je manja od 12 odsto, što su uslovi suvlji od većine pustinja”, rekao je profesor Beri Smit iz Centra za proučavanje čula na Univerzitetu u Londonu.

Ovo dovodi do dehidratacije nosa, što nam otežava da namirišemo hranu i ocenimo njen ukus, dok nizak vazdušni pritisak dovodi do trnjenja nervnih završetaka na jeziku.

Foto: Profimedia/Alamy

Foto: Profimedia/Alamy

Studija iz 2010. na Institutu Fraunhofer za građevinsku fiziku pokazala je da naša percepcija slanitetu u avionu niža do 30 odsto, dok osećaj slasti opada za 20 odsto.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Dakle, čak i ako je neko jelo savršeno skuvano i ukusno, u vazduhu će biti neukusno – što znači da bi mogli da na put ponesete male kesice soli, bibera, pa čak i bočicu nekog sosa, koji volite. Kuvari u avionu ovaj nedostatak kompenzuju dodavanjem ljutih začina kao što su čili i vasabi.

Zato pamet u glavu. Sledeći put kad planirate da putujete avionom, znate šta treba da ponesete sa sobom.

Daljinac baner
(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Avion, Čulo ukusa, Hrana, Putovanje, so biber
Popularni komentari
 • B
  Baki

  Super… Samo, kako to uneti u avion

 • K
  Kara marko

  Sta mi napricaste

 • Z
  ZVEZDA

  Naj poznatiji svetski kuvar je izjavio da postoji samo jedno mesto gde nikada ne bi jeo,avion! Za duze destinacije je to problem ali sa tom hranom se radi svasta, bolje par sati ne jesti ili poneti nesto svoje sto moze da se unese.

foto dana

video dana