Meso za roštilj zbog novog virusa može da bude smrtonosno - ako ga spremate na ovaj način

Stručnjaci u Velikoj Britaniju upozoravaju na smrtonosni virus, koji je došao sa evropskih farmi svinja

  • 2

Stručnjaci upozoravaju da se u nekim od naših omiljenih mesa za roštilj nalazi hepatitis E - akutno infektivno oboljenje koje dovodi do oštećenja jetre i pojavu žutice.

 Kupila je KOBASICU, a kada vidite šta je našla unutra, NEĆE VAM BITI DOBRO (FOTO)

Hara prolećni virus: Toplo vreme donelo je infekcije, evo na šta naročito da obratite pažnju!

U BEOGRADU VLADA EPIDEMIJA O KOJOJ SE ĆUTI: Najčešće pogađa muškarce, prenosi se seksualnim putem! Evo kako da se zaštitite

Svake godine, više od 60.000 Britanci zarazi se virusom, koji može da izazove simptome slične gripu, kao što su povišena temperatura, umor, gubitak apetita, mučnina, povraćanje i bol u stomaku - a mnogi veruju da on dolazi iz Evrope.

Veruje se da je virus došao sa farme svinja u Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji i Danskoj i pogodio svinjske proizvode kao što su kobasice, slanina i salame. Oko 93 odsto svinja je zaraženo virusom, ali samo šest odsto tih životinja će moći da ugrozi ljude.

Foto: Flickr/Jun Seita Foto: Flickr/Jun Seita

- Ja to zovem Bregzit virusom. On napada jetru i nerve, a najaktivniji je sad u maju. Posebno je opasan za osobe slabijim imunitetom, one koje su radile transplataciju organa i obolele od raka. Virus je izgleda došao iz Evrope - tvrdi gastroenterolog sa Univerziteta Ekzeter Heri Dalton, prenosi "Miror".

Dalton upozorava da se svinjetina ne sme jesti kada je roze boje, dok bi pacijenti koji su radili transplataciju organa i trudnice trebalo da je izbegavaju. On upozorava da se prilikom roštiljanja meso malo duže drži na vatri i dobro ispeče kako bi se osiguralo da je virus eliminisan.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ipak, ne treba preterivati, jer ako se prepeče meso može biti smrtonosno. Nedavno je 25 osoba preminulo u kampu za izbeglice u Nigeriji, kada je hepatitis E uzrokovao otkazivanje jetre.

Toplo vreme pogoduje širenju virusa, pa u Velikoj Britaniji se nadaju da će situacija popraviti sa prvim danima juna, kada se očekuje niže temperature i jači vetar.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA