LEKARI UPOZORAVAJU NA BOL U LEĐIMA: Ne dozvolite da vas osteoporoza slomi!

Ukoliko imate bolove u leđima koji se pogoršavaju pri stajanju i hodanju, smanjena vam je pokretljivost i savitljivost i izgledate pogrbljeno, moguće je da je došlo do oštećenja kičmenog stuba zbog smanjene gustine kostiju

  • 0

Kompresivni prelomi kičmenih pršljenova su jedna od najčešćih komplikacija osteoporoze.

Prelomi su u vidu mikropukotina koje vremenom postaju sve veće i izraženije, stvarajući hroničan bol koji se pojačava. Dve trećine osoba sa prelomima kičmenih pršljenova ni ne zna da ih imaju. Bolovi, smanjena pokretljivost i počeci deformiteta pogrešno se smatraju upalom mišića ili normalnim delom starenja, pa sve to otežava dijagnozu.

Zbog čega nastaje bol u kičmenom stubu?

Pod uticajem težine, bezazlenih padova pa čak i minimalnih pokreta kao što su kijanje i smejanje, na kičmenim pršljenovima nastaju mikropukotine. Vremenom, ovih pukotina je sve više, tako da pršljen ne može da izdrži teret kičmenog stuba koji nosi, i on puca, tačnije, biva smrvljen odozgo na dole. Tada se može javiti iznenadan, jak bol koji vremenom prelazi u hroničan. Ovako oštećeni pršljenovi vremenom dovode to toga da se kičma deformiše pod sopstvenom težinom, na kraju dovodeći do deformacije u narodu poznata kao "pogrbljena udovica".

Međutim, čak i kada osoba nema bolove i druge simptome, gubitak na visini od nekoliko centrimetara godišnje može biti siguran znak da je došlo do kompresivnih preloma.

- Važno je napomenuti da ukoliko se ne reaguje na vreme, kompresivni prelomi pršljenova mogu da uznapreduju, stvarajući probleme sa disanjem pa čak i neurološke simptome kao što su trnjenje, žmarci, oslabljena motorna i senzorna funkcija - upozoravaju lekari.

 

Foto: Wikipedia/BruceBlaus Foto: Wikipedia/BruceBlaus

Bolje je sprečiti nego lečiti

Najbolji način da se spreče prelomi kičmenih pršljenova je ojačati kosti i držati osteoporozu pod kontrolom. Kalcijum koji unosimo ishranom kostima daje čvrstinu i čini ih otpornim na prelome, ali to je nemoguće ukoliko nema dovoljno vitamina D3. Stoga je obavezan dodatni unos vitamina D3 koji će povećati apsorpciju kalcijuma iz creva i njegovo iskorišćavanje.

Foto: Profimedia, BSIP Foto: Profimedia, BSIP

Vitamin K2 štiti od osteoporoze i preloma kičmenih pršljenova

Dugo se smatralo da je vitamin D3 dovoljan za sprečavanje osteoporoze i preloma. Međutim, najnovija istraživanja govore suprotno. Naime, da bi se kalcijum usmerio i ugradio u kost, neophodan je vitamin K2. U nedostatku vitamina K2, kalcijum se ne ugrađuje u kosti, već se taloži u mekim tkivima kao što je hrskavica zglobova. Posledice ovoga su dvostruke: kosti postaju porozne i lakše se lome, a zglobovi postaju bolni i skloni propadanju.

Brojna klinička ispitivanja su to i potvrdila: vitamin K2 u potpunosti sprečava gubitak koštane mase, dok u nekim slučajevima čak i povećava koštanu masu. Prikupljeni dokazi iz sedam japanskih ispitivanja pokazuju da dodatak vitamina K2 dovodi do smanjenja preloma kičmenih pršljenova za čak 60 procenata!

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/stockimages Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/stockimages

Vitamin K2 i vitamin D3 su snažna kombinacija za sprečavanje osteoporoze i rizika od preloma kičmenih pršljenova

Ova dva nutrijenta su kao delovi slagalice: imaju sinergistični efekat i postižu maksimalan efekat samo kada se uzimaju zajedno. Dakle, korišćenjem vitamina K2 i D3, dovoljna količina kalcijuma dospeva u krv i pravilno se usmerava pomažući da kičmeni stub postane i ostane čvrst i otporan na prelome. Reagujte na vreme i ne dozvolite da vas osteoporoza slomi. Nikada nije ni previše kasno, a ni previše rano da počnete da brinete o vašoj kičmi - ona je vaš najvažniji oslonac u životu.

Foto-ilustracija: Foter/SalFalko Foto-ilustracija: Foter/SalFalko

Za više informacija kako da sprečite bolove i oštećenja kičmenog stuba KLIKNITE OVDE.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA