8 stvari koje nikako NE SMETE da zabranite detetu ako želite da ima NORMALNO detinjstvo

Ako ne želite da detetu uništite detinjstvo, a možda i ceo život - nikako mu nemojte zabranjivati da radi ove stvari

  • 1

Psiholozi misle da granice čine decu mirnijom. Međutim, pojedine zabrane mogu da postignu potpuno suprotnu stvar i dovedu do toga da se vaš mališan oseća nesigurno i ugroženo, a da vi ispadate loš roditelj.

 

OSTAĆETE BEZ TEKSTA: POGLEDAJTE kako isti dan izgleda iz očiju majke i ćerke (VIDEO)

 

8 NEPROCENJIVIH stvari koje svaki otac MORA da nauči svog sina

 

Ovih 8 stvari nikada ne bi trebalo da zabranite detetu da radi ako želite da odraste u zdravu odraslu osobu:

 

Postavlja pitanja

 

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

 

Dok dete odrasta, ono uči nove stvari o svetu i zato je potpuno normalno da dolazi do brojnih stvari koje mu nisu jasne i zato je potrebno da postavlja pitanja. Možda je roditeljima teško da odgovore na sva pitanja kada uveče dođu s posla umorni, ali kvalitetno vreme provedeno sa najmlađima im pomaže da se razvijaju u pravom smeru i stvara jaku vezu koja će opstati i kada odrastu.

 

Plače

 

Deca sve doživljavaju mnogo intenzivnije od odraslih ljudi. Nemojte detetu braniti da plače, niti činiti bilo šta što bi moglo da ga posrami zbog toga. Bolje je da mu pomognete da shvati zašto plače i kako da tim problemom izađe na kraj.

 

Kaže "ne"

 

Dete nije vaš podanik, već član porodice sa svojim pravima. Umesto da mu zabranjujete da nešto odbije, pokušajte da napravite dogovor ili pronađete način da mu objasnite zašto ponekada mora da uradi nešto što neće.

 

Bude glasno

 

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

 

Nemojte detetu pokvariti detinjstvo. Dozvolite mu da peva i pravi glasne zvukove. U pitanju je ipak jedini deo života kada to mogu da rade potpuno slobodno.

 

Bude uplašeno

 

Mala deca mogu da se plaše doktora ili čudnog rođaka, i to je potpuno u redu. Nemojte ih napadati zbog toga, ali im objasnite da nemaju razloga za strah.

 

Ima tajne

 

Kako dete bude odrastalo - trebaće mu sve više i više privatnosti. Trebalo bi da znate šta se dešava u njihovim životima, ali pazite da preterate. Poverenje dece nema cenu i zato nemojte rizikovati da ga izgubite čitanjem njegovog dnevnika ili prisiljavanjem da oda neku tajnu.

 

Bude besno ili ljubomorno

 

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

 

I dete je osoba i ima pravo da ima negativna osećanja. Setite se da njegova snaga volje nije još jaka i da ima problema da se kontroliše.

 

Pravi greške

 

Niko ne voli da pravi greške, a još gore je kada vas zbog toga prekoreva odrasla osoba. Nemojte se začuditi ako dete posle toga ne bude želelo da radi bilo šta.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stvarno?

    25. maj 2017 | 02:08

    deca ne trebaju da imaju tajni. koliko dece je silovano a ona ne smeju da kazu i povlache se u sebe a pochinioc slobodno radi dalje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA