Ženama koje imaju ovu čestu bolest treba 4 puta više vremena da zatrudne

Upala desni može da produži proces začeća tri do četriri puta u odnosu na dame, koje vode računa o oralnoj higijeni

  • 1

Žene koje pokušavaju da zatrdune moraju da vode racuna o zdravlju zuba i mogu da čekaju četiri puta duže kako bi ostale u drugom stanju, jer bakterije koje izazivaju bolesti desni sprecavaju ovulaciju i stvaranju embriona, pokazalo je najnovije istaživanje.

 Evo kako da zatrudnite i prirodnim putem dobijete blizance

ŽELITE BEBU? EVO koliko puta MORATE da imate seks da biste zatrudneli

Dokazao je da 100 godina star test može da IZLEČI NEPLODNOST jer mu je majka rekla - "Tako si ti rođen"

Upala desni (Gingivitis) problem je koja se često javlja kod odrasle populacije. Posledica je loše oralne higijene i uzrokuje je zubni plak koji je pun bakterija koje oštecuju gled zuba.

Naučnici veruju da infekcija desni i usta vodi do ostalih upala u telu i može da spreči ovulaciju ili stvaranje embriona.

- Naše istraživanje ne daje odgovor na uzroke neplodnosti, ali pokazuje povezanost između paredentopatije i lošeg kvaliteta zuba. Na ovaj nacin želimo da ohrabrimo mlade devojke da vode računa o oralnoj higijeni - rekla je Susan Paju sa Univerziteta Helsinki.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Istraživači sa ovog Univerziteta proučavali su 256 zdravih žena starosti između 19 i 42 koje su prestale da koriste kontraceptivna sredstva u pokušaju da zatrudne. Ispitivali su u kakvom zdravstvenom stanju se nalaze njihova usta i desni, kao i reproduktivni organi. Narednih 12 meseci praćeno je da li su zatrudnele ili ne.

Važno otkriće

Gingivitis je značajno češće pronađen u pljuvačkam žena koje nisu zatrudneli tokom probnog perioda. Istraživanje je utvrdilo da žena koje su imali bakteriju u pljuvački ili antitela koji ukazuju na zaraženost, imale tri puta manje šanse da zatrudne, dok one sa bakterijama i znakova oboljenja desni imale četiri puta manje šanse da uđu u drugo stanje.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Upala desni je bolest, koja se razvija sporo i ne pruža gotovo nikakve simptome, a završava se klaćenjem i ispadanjem zuba. Damama se savetuje da pre nego što planiraju začeće, obave stomatološki pregled, dodaju ishrani folnu kiselinu i smanje kilažu ako imaju višak masnih naslaga.

Teška parodontopatija predstavlja veliki zdravstveni problem u svetu, koji pogađa 15 do 20 odsto odraslih starosti od 35 do 44 godina. Od parodontopatije u Velikoj Britaniji boluje 45 odsto stanovništva, dok 10 odsto ima najteži vid, koji dovodi do gubitka zuba. Ona je takođe povezan i sa reumatoidnim artritisom.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA