4 načina na koje naočari mogu OZBILJNO da vam UGROZE ZDRAVLJE

Nema potrebe da se plašite sunca, šta više, manjak sunčeve svetlosti može da izazove mnoge zdravstvene probleme

  • 4

Većina ljudi nije svesna koliko je sunce važno za očuvanje zdravog vida. Ovu tezu potvrdiće istraživanje, čiji će rezultati biti objavljeni za nekoliko decenija, a tada bi moglo da bude kasno. Naučnici su dokazali da nedostatak sunca može da vodi do osteoporoze, raka i depresije.

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Za šta su u početku služile naočare?

Ako ne želite da oslepite, bacite ove NAOČARE ZA SUNCE u đubre!

Nosite naočare? Ovo će vam se BAŠ svideti!

Ovo su četiri razloga zbog kojih ubuduće nećete želeti da nosite naočare za sunce:

1. Potrebna vam je prirodna sunčeva svetlost koja pomaže u regulaciji hormona. Naši preci nisu nosili naočare za sunce, nisu im bile potrebne, jer nisu morali da se štite od prirodnog svetla. Naravno da su izbegavali da se izlažu suncu kada je bilo najveća vrućina.

Foto-ilustracija: Foter/Inkox Foto-ilustracija: Foter/Inkox

Sunce obezbeđuje spektar svetlosti koji poboljšava i održava brojne procese u vašem mozgu. Ojačava hipotalamus u mozgu, koji je povezan sa epifizom. Epifiza je u najvećoj meri odgovorna za melatonin, hormon koji reguliše ciklusa spavanja i ustajanja. Naočare za sunce jednostavno blokiraju ovaj proces.

2. Oči postaju manje prilagodljive na svetlost i tamu. One funkcionišu kao bilo koji drugi organi u vašem telu: Ako ih ne koristite, izgubite ih. Ako vaše oči nisu izložene različitim UV zracima, onda će se poremetiti sposobnost prilagođavanja, ali i vid.

3. Umor. Oči su stvorene da komuniciraju sa sunčevom svetlošću, zato može biti veoma stresno ako nosite naočare u dugim vremenskim intervalima. Na taj način,  oči su prisiljene da rade više nego obično.

4. Bolje je da ne nosite naočare za sunce nego da nosite one sa nepravilnom UV zaštitom. Na jakom suncu, oči će se same, prirodno štiti skupljanjem zenica, ali kada veštački stvarate tamu oko očiju, zenice se šire i omogućavaju dodatno ulazak UV svetla.

www.pixabay.com www.pixabay.com

Zato pokušajte da izbegnete nošenje naočara samo zbog mode. Ako ih nositi, uverite se da imaju UV zaštitu.

Ishrana takođe igra ogromnu ulogu u tome kako se naše oči prilagođavaju UV izloženosti (baš kao što to radi na način na koji koža stari). Zaista je važno da jedete raznovrsnu hranu i imate zdrav način života kako biste održali vid u funkciji dugi niz godina.

Ne želimo da kažemo da su naočare za sunce loše, samo budite svesni stresa koja vaše oči trpe kada su vam na glavi i da bi trebalo manje da ih nosite.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leonardo

    2. jul 2017 | 10:24

    Svi cemo skiljiti i gledati u sunce . Jer to je zdravo .

  • Aleksa

    2. jul 2017 | 23:58

    Sledeća vest će da bude da nije zdravo da udišemo vazduh, nego da će naučnici iz SAD-a napraviti odelo sa škrgama i živećemo svi u vodi.

  • Uroš d'dorf

    2. jul 2017 | 22:41

    Kada sam bio dete po celi dan na suncu malo izgoriš i ništa.sada budem pola sata ne mogu da gledam i bode kroz kišulju i pecka do kostiju,nosićemo i oklope jos malo da se zastitimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA