OPREZ: Energetska pića oštećuju zubnu gleđ

Iako vam se čini da vam energetska pića pružaju neverovatan priliv energije, budite pažljivi sa njihovim unosom jer zbog velikog nivoa kiselosti bukvalno jedu zubnu gleđ

  • 0

Oslanjamo se na sportska i energetska pića kad osećamo da nas umor savladava, kad nam je potrebna doza energije zbog treninga ili kad u noćnom izlasku želimo razbuđeni da igramo do zore.

- Tada ni ne pomišljamo na opasnost koja zbog ovih vrsta pića preti našim zubima, pogotovo kada je reč o adolescentima - upozoravaju istraživači.

Tako je nedavno objavljena studija upozorila na alarmantni porast u konzumaciji sportskih i energetskih napitaka koji uzrokuju nepopravljivu štetu našim zubima. Naime, ovi sokovi su vrlo kiseli i mogu oštetiti zubnu gleđ - zaštitni spoljni sloj zuba. Kada je gleđ oštećena, bakterije, koje se hrane šećerima iz hrane, lakše prodiru do zuba i oštećuju ga, što dovodi do karijesa.

- Mladi piju ova pića misleći da će poboljšati svoju atletsku snagu, povećati nivo energije, pa su takvi sokovi bolji za njih od gaziranih. Većina pacijenata šokirana je kada shvati da se nakon ovih pića njihovi zubi doslovno "kupaju u kiselini" - navodi se u istraživanju.

Tim stručnjaka analizirao je nivo kiselosti trinaest sportskih i devet energetskih pića. U uzorke pića su potopili komadiće ljudske gleđi 15 minuta, nakon čega su komadiće ostavili u pljuvački dva sata. Ovaj ciklus su ponavljali četiri puta dnevno pet dana kako bi simulirali navike velikog broja tinejdžerske populacije i mladih.

 

Naučnici tvrde kako su oštećenja gleđi ustanovili nakon pet dana izloženosti sportskim i energetskim pićima, a energetska pića su bila opasnija za gleđ od onih sportskih. Štaviše, energetska pića su prouzrokovala dvostruko više štete komadićima zubne gleđi od sportskih sokova.

- Tinejdžeri redovno dolaze u ordinaciju s ovim simptomima, no ne znaju zašto im se to događa. Zajedno prođemo kroz njihovu ishranu i navike grickanja, te razgovaramo o konzumaciji sokova. Ne shvataju da nešto prividno bezopasno, poput sportskog ili energetskog pića, može uzrokovati puno štete njihovim zubima - kažu stomatolozi učesnici istraživanja.

Šta možete učiniti za svoje zube? Smanjite konzumaciju sportskih i energetskih pića. Ako ih pijete, usta isperite običnom vodom i žvaćite žvakaće gume bez šećera. Ove će metode povećati lučenje pljuvačke koja prirodno održava nivo kiselosti u ustima pod kontrolom.

(Telegraf.rs/MOJPortal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA