PITAM SE, PITAM: Zašto nam krckaju zglobovi?

Neobično krckanje i pucketanje koje osećamo u kolenima, ramenima ili vilici događaju se gotovo svakodnevno. Ipak, da li bi to trebalo da nas brine? Stručnjaci objašnjavaju da nije u pitanju ništa opasno, ali ako postane stalno, vreme je za posetu lekaru

  • 0

Ramena

Zvuk pucketanja u ramenima povezan je s godinama. Imate li manje od 35 godina, onda je znak nestabilnosti i opuštenosti tetiva i vezivnog tkiva. Ovo se najčešće događa na mestima ranijih povreda, što se uz nekoliko meseci fizikalne terapije može u potpunosti rešiti.

Laktovi

Ako vaš lakat pucketa dok ga pomerate i pritom vas boli ili vam se događa da zablokira, postoji mogućnost da vašim zglobom "luta" komadić kosti ili hrskavice veličine zrna peska. Čujete li pucketanje s unutrašnje strane lakta propraćeno trncima, to može da signalizira uklještenje živca, pa kako ne bi došlo do oštećenja, potrebno je da zakažete lekarski pregled.

Šake

Još dok smo bili mali, roditelji su nam govorili da ne krckamo prste i zglobove jer će nam se tresti ruke. Ipak, nisu bili u pravu. Povlačenjem prstiju rastežemo malu kesicu zaštitne tečnosti, koja se nalazi u zglobovima, što oslobađa pritisak i donosi olakšanje.

Kukovi

Snažan i kratak zvuk krckanja kukova vrlo je česta pojava, a dešava se kada se debeli snopovi tetiva koje podržavaju nogu premeste na spoljašnju stranu bedrene kosti. Iako to ume da bude bolno, nema potrebe za panikom, jer nije u pitanju ništa opasno. Ovo se vrlo česta dešava kod mladih žena, a rešava se vežbama istezanja.

Gležnjevi

Za pucketanje skočnog zgloba ima više objašnjenja, a najčešće nastaje kao posledica starih povreda kao što su iščašenje ili uganuće. Oslabljene tetive ne drže zglob više toliko snažno i on svako malo iskoči iz ležišta. Vrlo glasan zvuk pucanja propraćen snažnim bolom na spoljašnjoj strani pete može da znači da je pukla Ahilova tetiva.

Kolena

Zašto kolena pucketaju kada čučnemo? Zato što ih spuštanjem opterećujemo težinom koja je sedam puta veća od naše ukupne telesne težine, što zapravo znači da naše tkivo protestuje. Najbolji način za rešavanje ovog problema, kao i očuvanje kolena, jesu vežbe i jačanje mišića koji drže koleno.

Vilica

Više od 10 odsto žena i muškaraca oseća krckanje u vilici. Uzrok je hrskavica između kosti i vilice koja zbog pritiska stalno iskače i vraća se u ležište. Najčešći razlozi za to su stres i napetost, što može da uzrokuje i škripanje zubima tokom spavanja.

(Zadovoljna.hr / Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA