ZABORAVITE NA PREKOVREMENE SATE: Opasno je raditi više od osam sati na dan

Analizom 12 različitih istraživanja o navikama 22.000 ljudi iz celog sveta utvrđeno je da radni dan duži od osam sati izlaže zaposlene većem riziku od srčanog i moždanog udara

  • 1

Zaključak studije koju su sproveli naučnici sa finskog Instituta za medicinu rada otkriva da osobe čiji radni dan traje više od tradicionalnih osam sati imaju 40 do 80 odsto više šansi da obole od srčanih bolesti.

Vođa istraživačkog tima, doktorka Marijana Virtanen, smatra da uzrok tome može da leži u dužoj izloženosti stresu, a ostali okidači mogu biti i loše prehrambene navike i nedostatak vežbanja, što nastaje kao posledica ograničenog slobodnog vremena.

Isti tim naučnika, 2009. godine, otkrio je da dugo radno vreme povećava rizik od demencije.  Analiza je pokazala da sredovečni radnici koji na poslu nedeljno provedu 55 ili više sati imaju lošiju funkciju mozga, uključujući niže rezultate na testovima za merenje inteligencije, pa i kratkoročnije pamćenje od onih koji nedeljno na poslu provedu do 40 sati.

Zdravstvene tegobe zbog prekovremenog rada najčešće pogađaju ljude srednjeg i starijeg uzrasta, ali naučnici upozoravaju da se temelj za takvu vrstu bolesti stvara već u mladosti. Stoga, oni pozivaju sve ljude da povedu računa o svojim životnim i radnim navikama, kako ne bi bespotrebno ugrožavali sopstvene živote.

(MojeZdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA