PITAM SE, PITAM: Šta se desi kad progutamo žvakaću gumu?

Čitav život sigurno slušate priče koliko je žvaka štetna ako se proguta, da joj je potrebno sedam godina da prođe kroz sistem za varenje, da može da se obmota oko vašeg srca ili creva. Međutim, da li je to zaista tako?

  • 0

Žvakaće gume prave se od gumene osnove, zaslađivača, boja i sastojaka koji joj daju ukus. Gumena osnova je nejestiva, a u većini slučajeva želudac nije u stanju da razgradi žvaku, kao što je to slučaj sa ostalim namirnicama.

Međutim, postoji drugi način na koji se sistem za varenje obračunava sa stvarima koje progutamo. Ipak, svi mi tokom života u organizam unesemo popriličan broj stvari koje ne mogu u potpunosti da se svare.

Želudac ih samo pomera kroz creva, sve dok ne stignu do samog kraja, kada ih izbacimo prirodnim putem. Iako je žvakaća guma poprilično lepljiva, ona ipak nije "dorasla" digestivnom traktu.

Sistem za varenje ipak može da bude ugrožen žvakaćom gumom, ali samo ukoliko su u pitanju veće količine. To izaziva zastoj uglavnom kod male dece čija su creva znatno manja i uža. Međutim, to se dešava izuzetno retko.

(MojPortal.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA