UMIRITE ŠTITNU ŽLEZDU: Kako ishranom poboljšati zdravlje?

Rad štitne žlezde je promenljiv, ishranom možete značajno poboljšati opšte stanje i funkciju najveće tiroidne žlezde u organizmu

  • 1

Imate li problema sa štitnom žlezdom, ne zaboravite da se njena funkcija može neprestano menjati i zato je treba pregledati bar na svakih šest meseci. Uz propisane lekove, pazite i na dobru ishranu.

Svaki organizam je specifičan, stoga je najbolje otkriti potrebe svog organizma i imati na umu da se i one mogu s vremenom menjati. Ipak, postoje namirnice koje se mogu preporučiti - pre svega voće, povrće, riba i mahunarke.

Namirnice korisne za funkciju štitne žlezde:

Šargarepa, spanać, kajsija, maslinovo ulje, avokado, suncokretove semenke, žitarice, banane, riblje ulje. Uključite ove namirnice u svoje obroke.

Smanjite unos namirnica koji ometaju metabolizam joda

Namirnice čiji bi unos trebalo smanjiti zbog mogućnosti ometanja apsorpcije joda: kupus, kelj, brokoli, senf, pasulj, lanene semenke, slatki krompir, kikiriki i proizvodi od soje. Ograničite unos ovih namirnica na dva do tri puta nedeljno, no ne trebate ih u potpunosti izbaciti.

Izbegavajte stimulanse

Izbegavajte pića bogata kofeinom (kafa, "koka-kola", neki čajevi). Izbegavajte stimulanse kao što su pušenje i alkohol jer i oni utiču na funkciju štitne žlezde.

Povećajte unos prehrambenih vlakana

Pojedinci sa hipotireozom skloni su slabijoj probavi i konstipaciji. Prehrana bogata vlaknima (oko 30 grama na dan) poboljšava probavu i povećava sitost. Namirnice koje obiluju vlaknima su povrće, voće i celovite žitarice.

Povećajte unos vode

Slab rad štitne žlezde  utiče na metabolizam, te je neophodan unos vode. Najmanje osam do 12 čaša vode na dan potrebno je za pojačanje metaboličkih procesa.

(Telegraf.rs/Mojezdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • beskoni

    11. oktobar 2012 | 12:39

    Svaka cast na ovim savjetima jer danas svatko drugi boluje stitnu.Jos jednom bravo za ovo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA