KLINCI, NASPAVAJTE SE: Dužina sna utiče na uspeh u školi

Podaci američkih naučnika sugerišu da su u školi uspešniji tinejdžeri koji spavaju prosečno osam i više sati tokom noći

  • 0

Najnoviji rezultati zasnivaju se na praćenju 1.724 ispitanika, a njihov uspeh u školi proveravan je pomoću standardnih testova. Istraživači ističu da su deca stara 10 godina najbolje rezultate postizala ako su prosečno spavala 9 do 9,5 sati. Dvanestogodišnjaci i mladi do 21. godine najviše su uspeha imali ako su svake noći spavali 8 do 8,5 sati.

Zbog važnosti sna na brojne aspekte u životu, pa i na ocene, škotske škole nude izborni predmet o važnosti sna za emocionalnu i fizičku dobrobit. Stručnjaci su to predložili zbog brojnih istraživanja koja upozoravaju da većina tinejdžera ne spava preporučenih 9 sati dnevno.

Prema njihovim rečima, jedan od važnih uzroka je preterano gledanje televizije, korišćenje računara i mobilnih telefona. Pomanjkanje sna uz teškoće sa zdravljem može negativno da utiče na uspeh u školi, tvrde stručnjaci i napominju da su ranije studije nedovoljno trajanje sna povezivale i s gojaznošću, niskim rastom i depresijom.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA