MOZAK OD CIGARETA TRULI: Pušenje oštećuje memoriju i moć rasuđivanja

Prema poslednjim rezultatima naučnih ispitivanja na Kraljevskom koledžu u Londonu, konzumacija duvana izaziva “truljenje” mozga, oštećuje memoriju i znatno umanjuje sposobnost učenja i rasuđivanja

  • 2

Naučnici su upozorili da bi pušači trebalo da budu svesni da njihov životni stil šteti umu isto kao i telu. Naučno istraživanje objavljeno je u žurnalu “Age and Ageing”. Istraživači sa Kraljevskog koledža istraživali su povezanost između mogućnosti srčanog ili moždanog udara i opšteg stanja mozga.

Podaci o zdravlju i životnim navikama prikupljeni su od 8.800 ljudi starijih od 50 godina, dok su obavljena ispitivanja mozga i od učesnika je, između ostalog, traženo da nauče nove reči ili da imenuju što veći broj životinja u roku od minut. Ispitivanja su obavljana posle četiri i potom nakon osam godina.

- Rizik od srčanog ili moždanog udara u značajnoj meri je povezan s padom rasuđivanja. Postoji konzistentna povezanost između pušenja i slabih rezultata na testovima – ističu naučnici.

(MojeZdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    26. novembar 2012 | 11:02

    Pušim da je zaboravim, a želja se veća stvara :))

  • mico

    26. novembar 2012 | 10:11

    da.cigarete su otrov kao I konoplja sto su je zabranili.a voce,povrce, GMO sto hranimo nasu decu nisu otrov.pegla lud zbunjenog...Ali bukvalno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA