MANITE SE POROKA: Pušenje, droga i alkohol izazivaju šlog

Mlađe odrasle osobe koje dožive šlog najčešće su pušači, koristili su drogu ili su previše pili

  • 0

Kako je utvrdila američka studija obavljena na Sinsinati univerzitetu, razlog za ovo su promene u srčanim arterijama i krvi, do kojih ranije dolazi kod onih koji puše, drogiraju se ili previše piju. Za razliku od ostalih ljudi, kod onih koji se rizično ponašaju ovakve promene mogu nastupiti još pre 55. godine života.

Upotreba nekih droga, kao što su kokain i metamfetamini, naročito pogoduju ranoj pojavi šloga, koji je, inače, u najvećem broju slučajeva, čak i kod ljudi koji imaju razne rizične faktore za njega, nešto što se dešava u kasnijim godinama.

Prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u SAD se svake godine godine registruje blizu 800.000 moždanih udara, koji su najčešći uzrok ozbiljnog dugoročnog invaliditeta. Jedna studija je utvrdila da je 2007. godine skoro pet odsto slučajeva šloga u SAD registrovano među osobama starosti od 18 do 44 godine.

Tim iz Sinsinatija, kojim je rukovodio Bret Kisela, je analizirao slučajeve oko 1.200 osoba koje su šlog doživele pre navršene 55. godine. Utvrđeno je da su više od polovine njih pušači, da se oko 20 odsto drogira, kao i da je 13 odsto koristilo drogu ili alkohol 24 sata pre nego što je šlog nastupio. Jedna od poruka ove studije je da treba više raditi na obuci da se brzo prepoznaju znaci šloga i kod mladih osoba jer postoje neke terapije koje se mogu primeniti samo u kratkom roku posle moždanog udara.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA