Pronađen lek za Alchajmerovu bolest

Istražujući na miševima dejstvo ogromnih doza beta-karotena na smrtonosnu vrstu raka kože, naučnici su primetili da se laboratorijskim životinjama za svega 72 sata dramatično popravilo stanje memorije i više od 50 procenata amiloidnog plaka, obeležja Alchajmerove bolesti, potpuno je nestalo iz mozga

  • 2

Studija koju su juče u Naučnom žurnalu objavili istraživači sa univerziteta Case Western Reserve uzdrmala je svet i dala novu nadu u izlečenje milionima ljudi koji pate od demencije uzrokovane Alchajmerovom bolešću.

Međutim, naučnici upozoravaju da lek Bexaroten, koji je čudotvoran za laboratorijske zamorce, možda neće biti podjednako efikasan u lečenju ljudi.

- Naš sledeći cilj je da sa sigurnošću utvrdimo hoće li ovaj lek podjednako dobro delovati na ljude. Nalazimo se u suviše ranoj fazi da bismo mogli ovako bazična naučna istraživanja da pretvorimo u terapiju. Iako ova studija mnogo obećava, moramo javnost da podsetimo da dejstvo nekog leka na miševima ne garantuje nužno i njegovu efikasnost na ljudima. Moraćemo da sprovedemo opsežan program  dugogodišnjih ispitivanja kako bi ovi potencijalno obećavajući rezultati zaista bili od koristi i za ljudska bića – poručuju najveći svetski stručnjaci za Alchajmerovu bolest.

Pre nego što na ljudima počne primena ovog leka, ili kako ga već mnogi u medijima nazivaju ,  prva prepreka sa kojom će naučnici morati da se izbore jesu potencijalna neželjena dejstva Bexarotena, kao što je drastičan porast holesterola u krvi, ali i mnoga druga.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krznaric Gordana

    13. februar 2012 | 13:42

    Aleksandar je sa svim u pravu, znate li kakve su posledice na porodice obolelih kada procitaju vest pronadjen lek, pronadjena vakcina a onda u nastavku rezultati ispitivanja na misevima, glistama itd, bolje ne objaviti nista i ne davati laznu nadu nego ovako poigravanje. Jednom a to nece skoro biti kada velikim silama bude odgovaralo da se vec odavno pronadjeni lek pusti u upotrebu onda cemo doci do njega. Ogorceno pricam jer mi je brat preminuo pre mesec dana u 59 godini zivota a sedam godina je bolovao od Alchajmera, ispitivanja sva izvrsena kako kod nas tako u inostranstvu, Amerika, Engleska, Rusija i ni od koga apsolutno nikava najava da ce se nesto po pitanju te bolesti uraditi. Ovo su samo povremeni naslovi o neuspehu namernom medicine.

  • Aleksandar

    13. februar 2012 | 10:17

    Nije posteno prema obolelima od alchajmerove bolesti da se objavljuju ovakvi senzacionalisticki naslovi.Vise puta su mediji u zadnjih nekoliko godina objavljivali ovakve naslove a u tekstu pise da nema ni naznaka da ce uskoro biti otkriven lek za ovu tesku bolest

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA