Za bol u leđima, zahvalite se roditeljima

Kako naučnici tvrde, najčešći uzrok bolova u leđima nalazi se u našem genetskom sklopu

  • 0

Pravilno držanje i sedenje ispravnih leđa možda nas i ne sačuva od bolova jer, kako su otkrili britanski naučnici, stanje naše kičme mnogo više zavisi od gena nego od životnog stila.

Degeneracija lumbalnog diska često je smatrana glavnim uzrokom hroničnog bola u leđima. Posle određenog broja godina, taj disk može da se iskrivi ili ispupči prema spolja, a rast kostiju, takođe, može da izazove deformaciju kičme.

Oba stanja uzrokoju bol u leđima kod velikog procenta ljudi, u prilog čemu ide istraživanje s parovima blizanaca koji se bave različitim poslovima (na primer, jedan vozi kamion, a drugi je profesor). Rezultati su pokazali da su obojica posle nekog vremena imali degeneraciju lumbalnog diska.

- Većina promena na kičmi su genetske prirode - rekla je Frensis Vilijams s Genetskog istraživačkog odseka na King koledžu u Londonu.

Gen, nazvan PARK2, krivac je za većinu bolova u leđima. Zasad još uvek nije otkriven lek, a za smanjenje bola u leđima lekari preporučuju vežbanje, zdrav način života i, po potrebi, fizikalnu terapiju.

Naučnici su, takođe, istraživali i da li je hroničan bol u leđima povezan s našim psihičkim stanjem.

- Otkrili smo da bol nije povezan s našim centralnim nervnim sistemom, tako je moguće “reprogramirati naš softver”, odnosno mozak i prevazići bol - rekao je autor istraživanja dr Adam Al Kaši.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA