SPREMITE SE ZA ROŠTILJANJE: Evo šta vam je sve potrebno za prvomajski uranak! (VODIČ)

Počnite na vreme, pripremite se i na vreme nabavite roštilj, ogrev, meso, piće, povrće, sportske rekvizite i ostale potrepštine za ludo i nezaboravno uživanje u roštiljanju i provodu u prirodi za Praznik rada

  • 6

U tradiciji našeg naroda je da se svakog Prvog maja ustane rano i sa porodicom ili društvancetom zaputi do obližnjeg izletišta, kako bi se raspalio roštilj i u pravoj atmosferi proslavio Praznik rada. Da ne biste nešto zaboravili, Telegraf vam nekoliko dana ranije donosi spisak i okvirni cenovnik stvari koje su vam neophodne da bi provod protekao bez ijedne greške.

Roštilj

Cene roštilja kreću se od 2.000 dinara za one zgodne mini prenosne varijante, dok oni nešto ozbiljniji, koštaju od 5.000, pa naviše. Mašice za okretanje mesa mogu sa nabaviti već za 300 dinara. Naravno, uvek postoji mogućnost da se, umesto kupovine novog roštilja, prištedi upotrebom neke starije, ali očišćene i dezinfikovane priručne rešetke koju možete iskoristiti za pečenje.

Ogrev

Vreća ćumura, u zavisnosti od vrste i kvaliteta varira od 150 do 300 dinara po džaku. Ne bi bilo loše da ponesete i koje drvo kojim ćete održavati vatru, a drvca i suve grančice za potpalu naći ćete već u okolini. Takođe, nemojte da zaboravite da ponesete malo starih novina i šibice.

Foto-ilustracija: SXC.hu/BeverlyLR Foto-ilustracija: SXC.hu/BeverlyLR

Meso

Ovo je za mnoge najvažnija stavka. Ukoliko niste unapred organizovali da se okrene neko "pragnje", onda je najbolji izbor roštiljsko meso. Računajte da će vam biti neophodno od 300 grama do pola kilograma mesa po osobi.

Ono što definitivno mora da se nađe na meniju su ćevapi, a oni u supermarketima i mesarama koštaju od 300 do 450 dinara po kilogramu. Svinjski vrat, za koji se svi kunu da je s roštilja “mekan ko duša”, može se naći po ceni od oko 350 dinara za kilogram, a postoje i marinirane varijante s cenom oko 600 dinara.

Od ostalih stvari ne propustite da nabavite roštiljske kobasice, pileća krilca i batake, ražnjiće, krmenadle, džigericu rolovanu u slanini... Cene se kreću od 250 do 600 dinara. Po ćoškovima roštilja uvek ima mesta za neki šampinjon, a cena kilograma ovih pečuraka kreće se oko 250 dinara.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Povrće

Meso će biti ukusnije ako se uz njega na tanjiru nađu i grilovani patlidžani, tikvice ili pečurke.

Takođe, važna je i salata. Sada je sezona mladog crnog i belog luka (tridesetak dinara za vezicu), sremuša, zelenih salata svih vrsta, rukole, rotkvica, a ko želi može da nabavi i nešto skuplji paradajz.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Piće

Roštilj je nezamisliv bez rakije, piva i eventualno vina. Gajba piva je oko 1.300 dinara, u zavisnosti od proizvođača, dok je ono u PET ambalaži dosta jeftinije. Litar dobre domaće rakije da se nabaviti od 500 do dve-tri hiljade dinara za druga žestoka pića, dok se cene vina kreću od dvestotinjak dinara za stona iz tetrapaka, pa naviše.

Ako su tu deca, važno je da bude i nekoliko litara gaziranih i negaziranih bezalkoholnih napitaka.

Da bi sve to bilo rashlađeno na idealnoj temperaturi čitavog dana, ne bi bilo loše da nabavite ručni frižider ili frigo torbu, koje je moguće naći već od 1.000 dinara, pa naviše.

Foto: Profimedia, Foter/Flickr/Johan J.Ingles-Le Nobel Foto: Profimedia, Foter/Flickr/Johan J.Ingles-Le Nobel

Ostalo

Kako se ne biste maltretirali s posuđem, obavezno nabavite plastične činije, tanjire, escajg i čaše, a nemojte smetnuti s uma ni čačkalice. Od neophodnog pribora fale vam još i oštar nož, tučak za meso, daska, kao i barem dve šerpe u koje ćete stavljati ispečeno meso.

Takođe, ne zaboravite da sa sobom ponesete suncokretovo i maslinovo ulje, sirće za salatu, so i, svakako dovoljne količine hleba.

Da biste izbegli svaku moguću neugodnost, sa sobom obavezno ponesite i sredstvo protiv ujeda insekata, sa naznakom da bi trebalo da štiti od krpelja.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Zabava

Ukoliko ste u mogućnosti, ponesite neki uređaj na baterije sa kojeg ćete puštati muziku, ili barem gitaru, ali vodite računa da ne budete preglasni i da ometate druge posetioce istog izletišta. Najjeftiniji tranzistor često ume da bude odlično rešenje, posebno ako je sa vama krenuo i neko ko voli da zvoca da ste loš roštilj majstor. Od preostalih rekvizita, neophodni su vam lopta, frizbi, badminton, društvene igre i naravno, neizbežno ćebence na koje ćete se svaliti ako vas društvo pobedi u “cugopolu”.

Ukoliko smo nešto zaboravili, pomozite i nama i ostalim čitaocima, ostavljajući u komentarima vaš savet, predlog ili neku dobru ideju. Uživajte!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miki

    29. april 2015 | 19:07

    Sta da rostoljamo käd Nemamo para ni Za kiflu

  • Delfin

    29. april 2015 | 16:54

    Petak je posni dan.

  • Chicha

    29. april 2015 | 22:30

    Problem su pare i meso.Ajd za meso i tako i onako,ima kučića i mačića,to je svako jeo i neznajući.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA