Matičnim ćelijama do zdravog srca

Oporavak pacijenata kojima su nakon infarkta ostali ožiljci na srčanom mišiću značajno će biti ubrzan uz pomoć ubrizgavanja matičnih ćelija iz vlastitog srca, koje bi u budućnosti ovom metodom skoro u potpunosti moglo da se regeneriše

  • 0

Lekari sa Sedar-Sinaj kardiološkog institiuta u Los Anđelesu sproveli su kliničku studiju u kojoj je učestvovalo 25 pacijenata prosečne starosti 52 godine, koji su mesec dana pred početak istraživanja doživeli srčani udar. Sedamnaestorica su infuzijom kroz koronarnu arteriju primili 12 do 25 hiljada matičnih ćelija, koje su uzete iz zdravog tkiva njihovog srčanog organa. Ostala osmorica pacijenata prošla su kroz standardnu proceduru oporavka.

Godinu dana kasnije, kod bolesnika tretiranih matičnim ćelijma, procenat onih kojima je ostao ožiljak na srcu pao je sa uobičajenih 24 na 12 procenata, dok je kod klasično tretiranih pacijenata stanje ostalo nepromenjeno.

- Ovo istraživanje predstavlja izazov za opstanak uvreženog verovanja da jednom nastali ožiljak na srcu ostaje tu zauvek, ali i onog da izgubljeno tkivo srčanog mišića nikada više ne može biti obnovljeno – izjavio je vođa ovog revolucionarnog istraživanja Eduardo Marban.

Kardiolozi širom sveta smatraju da su ovo sjajne vesti za sve one ljude koji su preživeli jedan ili više srčanih udara i koji strahuju od simptoma potencijalno fatalne srčane insuficijencije.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA