Zašto je pivski kvasac toliko zdrav?

Pivski kvasac štiti oči i jetru, a najbolje je uzimati ga u suvoj varijanti

  • 3

Pivski kvasac je u narodnoj medicini poznat kao lek za mnoge bolesti. Preporučuje se u svim životnim dobima jer štiti jetru, oči, kožu, pomaže nestanku akni, otklanja umor, održava ravnotežu crevne flore, sprečava mučninu, ublažava teškoće sa varenjem i podstiče gubljenje težine.

Najbolje ga je uzimati kad je suv, jer ga tako organizam u potpunosti iskorišćava, sa vodom, uz glavne obroke. Dnevna doza, podeljena u tri jednaka dela, treba da iznosi između šest i deset grama.

U svežem stanju ga ne treba uzimati jer se brzo kvari, gorkog je ukusa, izaziva nadimanje. Uz to, gljivice kvasca u organima za varenje uzimaju vitamine B grupe iz hrane, koje su im potrebne za razmnožavanje. Tako organizam ostaje uskraćen za ove vitamine i druge hranljive sastojke iz hrane.

Od korisnih sastojaka posebno se ističu proteini, jer su slični proteinima životinjskog porekla. Šećer, gvožđe, oligoelementi i vitamini, posebno B grupe, sastojci su koji daju izuzetnu vrednost pivskom kvascu.

Suvi pivski kvasac ima značajnu ulogu u dijetoterapiji više bolesti. Pomaže kod dijabetesa, oboljenja organa za varenje, upale želudačne sluzokože, čira na želucu, oboljenja jetre i žučnih puteva, zatvora. Pivski kvasac trebalo bi uzimati bar dva puta godišnje, i to u trajanju od dva meseca, jer je toliko potrebno da se ispolji njegovo delovanje. U slučaju posebnih tegoba, uzima se dva puta dnevno do izlečenja.

(Telegraf.rs /izvor: Novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • deda

    14. jun 2013 | 09:28

    Pa dobro kako se uzima onda pivski kvasac,kakv tekst treba uzimati a netreba ga jesti onakav kakav je.Kako onda.

  • Nebojša

    8. septembar 2018 | 20:47

    Na koji ga onda način uzimati ijreli pogodan za glavu zbog vitamina b12

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA