Prva beba iz epruvete proslavila 35. rođendan! (VIDEO)

Pre tačno 35 godina rođena je Luiza Džoj Braun, prva beba začeta pomoću in vitro oplodnje

  • 4

Pre 35 godina, 25. jula, rođeno je prvo ljudsko biće čije je začeće potpomognuto in vitro oplodnjom. Rođendan Luize Džoj Braun predstavlja značajan događaj za sve one parove koji ne mogu da začnu prirodnim putem.

Blizu 80 pokušaja pravljenja “bebe iz epruvete” je propalo do tada, a onda je Luiza došla na svet. Izumitelji ovog postupka oplodnje su ginekolog dr Patrik Steptou i dr Robert Edvards.

Nekoliko nedelja nakon uspešne oplodnje sve je prošlo bez ikakvih komplikacija, a onda su počele rasprave. Postavljana su pitanja: Da li je to etički? Je li beba zdrava? Da li se to ljudi igraju Boga? Šta ako s detetom ne bude sve bilo u redu?

Sva ova pitanja su postavljana punih devet meseci, sve dok se nije rodila devojčica teška pet kilograma, a uspeh ovog postupka je tada dao nadu stotinama hiljada parova koji nisu mogli da imaju decu.

(Telegraf.rs / kliX.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boka

    29. jul 2013 | 06:37

    Nek' je njoj srecan rodjendan, a Vi savrseni lecite komplekse na drugom mestu. Ne podrzavam zene koje ne vode racuna o sebi, ali njen problem.Ekspriment uspeo I ima 35.godina, veliki korak napred za medicinu I nauku.To je smisao ove price, nije poent njena lepota I tezina!Ali, o cemu Vi pricate?! Moja tezina pri rodjenju je bila ista kao njena, a cak ni kao dete nisam imala problem sa viskom kilograma.

  • Boki

    26. jul 2013 | 15:41

    Mora da su joj dodali steriode u tu epruvetu....:)

  • Dude88

    26. jul 2013 | 19:52

    Hibridna beba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA