RAK KOŽE: Muškarci češće umiru nego žene

Najnovije studije pokazuju da muškarci imaju čak 70 odsto veće šanse da umru od raka kože, nego žene

  • 2

Veliki broj žena i muškaraca u svetu godišnje oboli od raka kože. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da muškarci imaju čak do 70 odsto veće šanse da umru od ove opake bolesti, nego žene.

Broj obolelih je na godišnjem nivou poprilično isti i kod jednih i kod drugih, ali je smrtnih ishoda mnogo više među muškarcima. Od 6.200 muškaraca kojima je otkrivena ova bolest život je izgubilo 1.400, što je mnogo više u poređenju sa 6.600 obolelih žena od kojih je 900 umrlo.

Jedna od pretpostavki stručnjaka je da su ovakve brojke zapravo rezultat (ne)otkrivanja bolesti na vreme, odnosno da većina muškaraca odlazi kod lekara kada je bolest već uveliko poodmakla pa ju je, samim tim, teško izlečiti.

Profesorka Džulija Njutn Bišop sa britanskog Instituta za istraživanje raka kaže da stručnjaci nastoje da saznaju zbog čega tela muškaraca i žena drugačije reaguju na bolest.

Istovremeno, Sara Hiom sa istoimenog instituta napominje da se najverovatnije radi o navici (ne)odlaženja kod doktora. Žene nemaju naviku da redovno idu kod lekara, ali kada primete neke promene na sebi, odmah odlaze da provere o čemu se radi, što nije slučaj sa muškarcima. Oni najčešće puštaju stvari da se reše same od sebe, zbog čega doktora najčešće posećuju kada je već kasno.

Upravo zbog toga, lekari napominju da kada god ljudi, bilo žene, bilo muškarci, primete neke promene na svojoj koži, odmah posete doktora, jer je to jedini način da povećaju sebi šanse za preživljavanjem.

(Tamara Milić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lara

    25. avgust 2013 | 13:38

    Pa naravno kada muškarci leže na kauču i reže kada im se prođe ispred TVa. A žene su navikle da rade i ne mrzi ih da odu kod lekara (kada završe sve po kući i na poslu i nahrane decu i muža).

  • nenad

    24. avgust 2013 | 13:07

    Pa naravno kad muskarci rade najteze posleove,u najgorim uslovima..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA