MOĆ MEDICINE: Konj mu odgrizao prst, lekar mu stvorio novi! (VIDEO)

Zahvaljujući svojevrsnom magičnom prahu, koji se dobija od svinjske bešike, doktor Eugenio Rodrigez uspeo je da svom pacijentu, džokeju Polu Halpernu, u potpunosti povrati izgubljeni kažiprst

  • 6

Verovali ili ne, jednom lekaru uspelo je nemoguće. Nakon što je njegovom pacijentu konj odgrizao kažiprst, on je posebnom metodom uspeo da podstakne matične ćelije i uzgaji novi prst. I to - naživo, bez ikakve operacije!

Priča počinje tako što je jednog dana kod doktora Eugenija Rodrigeza s Floride došao tridesettrogodišnji džokej Pol Harpen, noseći parče svog kažiprsta u plastičnoj vreći. Nesrećnom mladiću se desilo to da je voljeni konj pobrkao šaku s uobičajenim slatkišem, pa je Pola ugrizao za ruku i odsekao mu deo prsta.

- Kad je video šta se desilo, jedan od mojih kolega odmah je posegnuo konju u usta, izvukao vrh mog kažiprsta i dao mi ga. Uskočio sam u kola, nemajući predstavu šta da radim i odjurio u najbližu bolnicu – priča džokej.

Na putu do bolnice, Pol se dosetio da otkinuti deo prsta stavi u kesicu i obloži kockicama leda. Međutim, to nije bilo dovoljno da se izgubljeni ekstremitet očuva kako bi se nanovo zašio. U bolnici su mu rekli da bi za njega bilo najbolje da mu se amputira ostatak prsta, ali mladić nije hteo da se pomiri s gubitkom.

Čuvši da na Floridi postoji hirurg koji bi možda mogao da mu pomogne, Pol je otišao do "Deerfield Beach" bolnice, gde ga je primio doktor Rodrigez.

- Pol je zaista želeo da mu se prst isceli i to što pre. Zato sam odlučio da isprobam jednu do sada neproverenu metodu, koja ne podrazumeva nikakav hirurški zahvat zašivanja, niti amputaciju – priča Eguenio Rodrigez.

Od praha dobijenog od komadića svinjske bešike, ovaj inovativni lekar napravio je odlivak izgubljenog dela prsta i "zakačio" ga na zdravo tkivo Polovog kažiprsta. Međutim, desilo se čudo! Tkivo, kosti, pa čak i nokti počeli su da izrastaju sami od sebe.

- U pitanju je metoda poznatija kao ksenotransplantacija, kojom se pomoću tkiva životinje leči čovek. Zapravo, tkivo svinjske bešike podstiče proizvodnju pacijentovih sopstvenih matičnih ćelija, koje zatim počinju da stvaraju izgubljeno tkivo - objašnjava lekar.

- Bilo je potpuno fascinantno gledati kako Polov prst zaceljuje. Do potpunog oporavka moraće da prođe između devet i dvanaest nedelja, ali trebalo bi da sve bude u najboljem redu – ponosan je doktor Rodrigez na svoje medicinsko čudo, za koje se nada da će u budućnosti pomoći lekarima da saniraju i daleko ozbiljnije povrede svojih pacijenata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA