UBICA: Pronađen najsmrtonosniji otrov na svetu!

Ispitujući stolicu deteta obolelog od botulizma, naučnici su pronašli podvrstu zloglasne bakterije po imenu klostridija, koja luči do sada najfatalniji otrov koji predstavlja pretnju čovečanstvu

  • 1

Naučnici su nedavno otkrili novu vrstu otrova botulinum, za koji veruju da je najfatalniji od svih postojećih toksičnih supstanci. U pitanju je toksin botulinum tip H koji se izlučuje iz bakterije Clostridium botulinum. Tip A ove bakterije koristi se u kozmetici kao botoks. Međutim, klostridija-H ima moć da blokira hemijske procese u funkcionisanju nerava, uzrokujući botulizam i smrt paralizom.

Samo dva nanograma intravenozno ili 13 nanograma udisanjem ubilo bi čoveka, dok bi samo jedna kafena kašičica u gradskom vodovodu bila kobna za stanovništvo. Pre ovog otkrića bilo je poznato sedam različitih tipova botulinuma, a ovaj novi (tip H) pronađen je u stolici deteta zaraženog botulizmom.

S obzirom na to da tek treba da pronađu protivotrov, naučnici ne žele da objave detalje o ovom otrovu, iz sigurnosnih razloga, piše “New Scientist”. To je ujedno prvi put da se naučna zajednica odlučila na takav potez.

(Telegraf.rs / Vesti-online)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA