ALARMANTNO: Nova sida hara Rusijom, može li da stigne i u Srbiju?

Novi soj HIV-a otkriven je u pojedinim delovima Rusije, kao i nekim od bivših sovjetskih republika, a ova opaka epidemija širi se neuobičajenom brzinom

  • 8

Naučni istraživački centar u Sibiru saopštio je u sredu da je otkrio novi soj HIV-a u Rusiji i da se ovaj virus širi vrtoglavom brzinom!

Podtip virusa, poznat kao 02_AG/A, prvi put je otkriven u sibirskom gradu Novosibirsku 2006, a sad je odgovoran za više od 50 odsto novih zaraza HIV-om u toj regiji. Broj HIV-pozitivnih ljudi u regionu Novosibirska porastao je sa oko 2.000 u 2007. godini na 15.000 prošle godine, upozorava Centar za virusologiju “Vektor”.

- Ovo bi mogao da bude najvirulentniji oblik HIV-a u Rusiji - izjavila je Natalija Gašnjikova, načelnica Odeljenja za retroviruse u Vektoru.

Prema njenim rečima, nova zaraza ima moć da se širi daleko brže od sadašnjeg vodećeg soja HIV-a u Rusiji, podtipa A (I).

- Novi soj nije ograničen samo na Sibir, nego je otkriven i u Čečeniji, kao i u bivšim sovjetskim republikama Kirgistanu i Kazahstanu - navodi centar.

Prema podacima ujedinjenih nacija, Istočna Evropa i Bliski istok su jedini regioni sveta u kojima je širenje HIV-a u porastu, a čak 52 odsto svih novozaraženih dolazi iz Rusije. Stručnjaci u ovoj zemlji smatraju da je glavni uzrok za širenje side to što deca u školama, ali i mladi uopšte, nemaju adekvatno zdravstveno i seksualno vaspitanje.

Konačno, postavlja se pitanje koliko je realno da ova pošast uskoro stigne i u Srbiju. Šta vi mislite?

(Telegraf.rs / Ria.ru)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA