Pet korisnih saveta za čišćenje nakita

Nakit koji volite, ali koji vam se oštetio, nije nepovratno izgubio svoj sjaj. U život ga možete vratiti pomoću nekoliko vrsta tečnosti koje, verovali ili ne, često stoje u vašoj kuhinji

  • 2

Pivo, votka, sirće, gazirana voda i kečap nisu samo stvoreni za uživanje u iću i piću, već imaju i neke neverovatne namene. Reč je o čišćenju vašeg omiljenog nakita za koji ste mislili da je nepovratno uništen, Ipak, svaka od ovih tečnosti ima posebnu namenu u očuvanju vašeg prstenja, narukvica, ogrlica i minđuša, u zavisnosti od toga da li je reč o zlatu, srebru, kristalima ili staklu. Želite da vaši omiljeni komadi nakita ponovo budu nosivi? Evo šta vam je činiti.

Pivo čisti zlatni nakit

Zlatni nakit najbolje čisti pivo, a dovoljno ga je naneti na mekanu krpu i njime ispolirati ogrlicu ili narukvicu. Nakit potom treba dodatno prebrisati suvom krpom kako ne bi ostali tragovi kapljica.

Nakit ukrašen cirkonima ne preporučuje se prati pivom jer se može uništiti.

Sirće čisti srebrni nakit

U čišćenju srebra pomaže i pasta za zube. Ona sadrži fluorid koji briše svu nečistoću, a najbolje ju je naneti na meku krpu ili četkicu za zube te kružnim pokretima očistite nakit. Po završetku nakit treba oprati u hladnoj vodi i dobro obrisati.

Osim paste za zube, odličan izbor je i mešavina sode bikarbone i alkoholnog sirćeta. U posudu stavite pola šoljice sirćeta i dve kašičice soda bikarbone, te uronite nakit na na 2 do 3 sata. Nakon toga ga isperite u hladnoj vodi i ostavite da se osuši.

Kečap uklanja tamne mrlje

Srebrni nakit može da pocrni, a tamne mrlje najlakše briše kečap. Dovoljno je nakit uroniti u kečap na nekoliko minuta ili ga ispolirati četkicom za zube umočenom u kečap. Nakon toga treba ga isprati u vodi i obrisati krpom.

Votka čisti nakit od kristala i stakla

Zbog korozivnih svojstava, votka je vrlo efikasna za čišćenje kristala i stakla. Ona čisti i prave i lažne dragulje, a dovoljno je ovo alkoholno piće naneti na krpu i njome ga prebrisati.

Gazirana voda čisti drago kamenje

U čišćenju pravih dragulja poput dijamanata, rubina, safira ili smaragda pomaže gazirana mineralna voda. Preporučuje se da drago kamenje stavite u čašu gazirane vode i ostavite preko noći.

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pelé

    30. oktobar 2013 | 13:02

    Bas sam se brinuo kako cu ocistiti ovu gomilu nakita. Samo jos da skupim pare za pivo votku kecap sirce i vodu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA