VEROVALI ILI NE: Lek za depresiju je gladovanje

Ma kako ovo čudno zvučalo, naučnici su dokazali da visok nivo hormona gladi na čoveka deluje smirujuće i antidepresivno

  • 2

Visok nivo hormona gladi, grelina, ima antidepresivni efekat, tvrde američki istraživači. Oni objašnjavaju da prazan želudac oslobađa ovaj hormon u krvotok, što mozgu šalje osećaj gladi.

U najnovijem istraživanju dr Džefri Zigman i kolege ograničili su unos hrane laboratorijskim miševima 10 dana, što je uzrokovalo da im se učetvorostruči nivo hormona gladi. U poređenju s miševima koji su imali slobodan pristup hrani, miševi koji su imali smanjen unos kalorija pokazivali su na specijalnim testovima niži nivo anksioznosti i depresije.

Tim je, takođe, proučavao i zamorce koji su genetski promenjeni tako da ne mogu da reaguju na grelin. Kada su bili na prehrani s ograničenim unosom kalorija, nisu iskusili isti efekat kao normalne životinje. Miševi koji nisu mogli da odgovore na grelin imali su više simptoma depresije od normalnih miševa.

- Naše istraživanje na miševima pokazuje da hronična izloženost stresu uzrokuje porast nivoa hormona grelina. Ponašanje povezano s depresijom i anksioznošću polako nestaje kada nivo hormona raste - rekao je dr Zigman, i dodao da je jedina nezgodna nuspojava povećan unos hrane i porast telesne mase.

Dr Zigman je na kraju zaključio da sa stanovišta evolucije ovo otkriće ima smisla s obzirom na to da su naši davni preci, članovi lovačkih i sakupljačkih plemena, zbog tog mehanizma mogli da ostanu mirni i smireni u vreme gladi da bi uspešno mogli da dođu do hrane.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 3 u 1

    26. novembar 2013 | 08:44

    U nasoj zemlji 90% stanovnistva nije nikad depresivno jer gladuju ljudi svaki dan ....

  • ime

    26. novembar 2013 | 21:53

    Pravi lek za depresiju je HRANA brate

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA