NADA ZA SLEPE: 3D štampanje ćelija oka je moguće!

Dobre vesti iz sveta nauke i medicine stižu za sve slepe i slabovide osobe, a posebno one čije su oči obolele od makularne degeneracije ili glaukoma

  • 1

U vrlo bliskoj budućnosti slepilu i drugim problemima s vidom moći ćemo zauvek da kažemo zbogom! Stručnjaci s Kembridža uspeli su da pomoću tehnologije 3D štampe stvore potpuno nove i funkcionalne ćelije očne mrežnjače.

Mrežnjača, odnosno retina sastoji se od za vid ključnih foto-receptora koje zovemo štapići, čepići i ganglijske ćelije. Sada je neuronaučnicima uspelo da stvore žive ćelije koje će s razvojem tehnologije tokom vremena moći uspešno da se presađuju na mesto oštećenog očnog tkiva.

- Nadamo se da će naš uspeh pomoći daljem razvoju efikasnih metoda i tretmana za lečenje bolesti mrežnjače, kao što su glaukom ili makularna degeneracija - rekao je autor ovog revolucionarnog istraživačkog projekta profesor Kit Martin.

(Telegraf.rs / Inhabitat)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA