Meditacija ublažava depresiju

Ukoliko se osećate napeto i teško se nosite sa svakodnevnim pritiscima, znajte da umesto lekova, meditacija može da bude zdravije rešenje

  • 0

Pola sata meditacije na dan doprinosi ublažavanju simptoma anksioznosti i depresije, pokazala je opsežna studija bazirana na analizi rezultata 47 kliničkih ispitivanja.

- Mnogi ljudi praktikuju meditaciju, ali ona se ne smatra medicinskom terapijom. Komparativna istraživanja pokazala su da meditacijom mogu da se ublaže simptomi teskobe i depresije na sličan način na koji se to uspeva pomoću antidepresiva - kaže dr Madhav Gojal, profesor interne medicine na Džons Hopkins univerzitetu, istaknuvši da se radi o pacijentima koji ne pate od teških oblika depresije ili anksioznosti.

Naučnici su proučavali promene simptoma kod osoba koje su patile od različitih zdravstvenih problema, poput nesanice ili fibromijalgije - hroničnog obolenja koje karakteriše bol u mišićima, vezivnom tkivu, ligamentima i umor i bol na različitim tačkama u telu. Samo je mali broj pacijenata obuhvaćenih istraživanjem patio od neke mentalne bolesti.

Doktor Gojal i njegovi saradnici ustanovili su da je meditacija kao tehnika relaksacije rada s umom, odnosno oblik budističke tehnike koji se sastoji u usredsređenosti pažnje na sadašnji trenutak, pokazala obećavajuće rezultate u radu sa pacijentima koji pate od blažeg oblika depresije ili anksioznosti. Tokom dvomesečnog ciklusa meditacije od po tridesetak minuta dnevno, uočeno je značajno poboljšanje simptoma bola, anksioznosti i depresije.

Analize su sprovedene u 47 kliničkih istraživanja i na ukupno 3.515 učesnika koji su praktikovali različite tehnike meditacije i patili od depresije, anksioznosti, nesanice, ali i dijabetesa, srčanih bolesti, raka, hroničnih bolesti, zavisnosti od lekova i droge.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA