NOVA NADA ZA ĆELAVCE: U matičnim ćelijama je spas!

Eksperimenti američkih naučnika s Pensilvanija univerziteta ukazuju na mogućnost korišćenja matičnih ćelija u tretiranju ćelavosti

  • 7

Dobre vesti iz sveta nauke stižu za sve one muškarce koji pate zbog gubitka kose. Zahvaljujući matičnim ćelijama uskoro će biti moguće podstaknuti rast novih vlasi, tako da bi ćelavost jednog dana mogla da postane prošlost.

Kako piše naučni časopis “Nature Communications”, testiranja sprovedena na miševima potvrđuju da je pomoću matičnih ćelija moguće regenerisati folikule ključne za ponovni rast kose. Istraživači objašnjavaju da je ključno bilo rešiti problem kako proizvesti dovoljne količine matičnih ćelija sposobnih za transformaciju u folikule.

Prema njihovim rečima, napredak je postignut, a osim lečenja alopecije, svoju primenu ova metoda mogla bi da nađe i u razvoju novih postupaka za zaceljivanje rana, ali i u kozmetici. U ovoj studiji korišćene su indukovane pluripotentne ćelije, odnosno reprogramirane odrasle matične ćelije koje imaju mnoge karakteristike embrionalnih matičnih ćelija.

Ipak, još smo daleko od uzgoja nove kose jer tek treba da uslede testiranja nove metode na ljudima.

(Telegraf.rs / Moje Zdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sol

    30. januar 2014 | 14:54

    CELAV SAM PA STA

  • Kraljevcanka

    30. januar 2014 | 14:28

    Cemu tolika opterecenost?! Meni su jako privlacni celavi muskarci..:)

  • ....

    30. januar 2014 | 15:12

    Bicu celav i ponosim se time, necu da budem kompleksas i da se igram genetikom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA