Turisti krenuli putevima Nikole Tesle

Posetioci ovogodišnjeg Međunarodnog sajma turizma u Beogradu imaće priliku da putem veb sajta www.teslaways.rs virtuelno prošetaju Teslinim putevima

  • 0

Vratite se vek unazad, krenite na nesvakidašnju rutu Putevima Tesle kroz Srbiju. Posetite Muzej Nikole Tesle, beogradski Muzej nauke i tehnike, stogodišnje kabinete Elektrotehničkog fakulteta; istražite Beograd iz ugla Nikole Tesle; zatim Negotin – rodni grad Đorđa Stanojevića; pa deset malih, starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi živi muzeji.

Ne treba zaobići ni rodnu kuću Teslinog omiljenog pesnika – Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, manastir Šišatovac, odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao ni Idvor i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i "rivala".

Posetioci ovogodišnjeg Međunarodnog sajma turizma u Beogradu imaće jedinstvenu priliku da putem veb sajta www.teslaways.rs virtuelno prošetaju Putevima Tesle i saznaju više o industrijskoj baštini i stogodišnjim hidrolektranama Elektroprivrede Srbije, a zatim se prijave da zaista budu prvi turisti na Putevima Tesle kroz Srbiju.

Sajt www.teslaways.rs, koji su, kao poklon projektu Putevima Tesle, izradili polaznici ITAcademy, biće predstavljen trećeg dana Sajma, u subotu 1. marta na štandu Turističke organizacije Srbije, Turističke organizacije Niša, Sportsko-turističkog centra Bajina Bašta i turističke agencija Magelan (detaljna agenda se nalazi u prilogu).

Ovom prilikom, posetiocima će biti podeljeno nekoliko vrednih nagrada. Dovoljno je samo da ostave svoj kontakt prilikom promocija i dobiće mogućnost da postanu srećni dobitnici ture Putevima Tesle kroz Beograd, ali i nekog od kurseva ITAcademy za Photoshop, Osnove informacionih tehnologija ili Engleski jezik.

Sajt www.teslaways.rs prvi je portal koji sveobuhvatno predstavlja industrijsko nasleđe Srbije, i to na srpskom i engleskom jeziku. Osim toga što kroz priču i brojne fotografije najširoj javnosti približava kulturne i industrijske znamenitosti, sajt omogućava posetiocima da se, uz pomoć mapa, lakše upuste u istraživanje malo poznatih predela Srbije.

Projekat Putevima Tesle započeo je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, u saradnji sa Muzejom Nikole Tesle i Turističkom organizacijom Srbije, postavljajući osnove rute i istražujući mogućnosti njenog razvoja. Pokrovitelji projekta su Elektroprivreda Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja i ITAcademy.

Sve to je rezultiralo udruživanjem preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija, privrednika, čak šest fakulteta u Klaster puteva kulture. Klaster će, nadovezujući se na istraživanja Zavoda, nastaviti da razvija ovaj i slične projekte kao specifične kulturno-turističke proizvode.

Kulturna ruta Putevima Tesle je dobar primer projekta koji je uspeo da udruži više sektora – kulturu, nauku, obrazovanje, turizam i privredu, ali i da aktivno uključi lokalne zajednice u dalji razvoj projekta.

U svetu su sve popularnije industrijske kulturne rute i Evropska ruta industrijskog nasleđa trenutno predstavlja preko 1.000 lokaliteta u 43 zemlje i ima između dva i tri miliona posetilaca godišnje.

Mape Puteva Tesle kroz Srbiju i kroz Beograd možete preuzeti OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA