≫ 

Ivan, Marko ili Nikola: Pazite kakvo ćete ime dati detetu, jer to može da odredi koliko će biti bogato i uspešno u životu

Drevne civilizacije smatrale su da ono određuje suštinu i sudbinu pojedinca

  • 11

Kada nasledniku date ime, vi mu na neki  način odredite identitet i sudbinu koji će nositi do kraja života. Ime je nekada imalo mnogo veći značaj nego danas.

Ovo su najpopularnija imena u Srbiji!

Ovo je 10 najčešćih imena koja se daju devojčicama u Beogradu! Ono pod brojem osam će vas iznenaditi

Drevne civilizacije smatrale su da ono određuje suštinu i sudbinu pojedinca, pa je oduzimanje imena smatrano za najstrašniju kaznu, jednaku pogubljenju ili progonu.

Otkrivamo vam poreklo i značenje imena, koja su veoma rasprostranjena u srpskom narodu.

Filip

Ime Filip potiče od latinskog oblika Philippus, ali i od grčke složenice Filippos: fileo (volim) i hippos (konj). Filip je onaj koji voli konja, ljubitelj konja.

Ovo ime je bilo popularno u antičko doba kada su konji bili važan deo života. Smatra se da je ovo ime davano isključivo deci imućnih ljudi, jer su tada konje imali isključivo bogataši. Prvi poznati Filip bio je otac čuvenog Aleksandra Velikog, Filip Makedonski.

U srednjem veku Filip je bilo rasprostranjeno ime među kraljevima u Francuskoj, Španiji i Portugaliji. Postoje varijante ovog imena - Filip (Italija) ili Felipe (Brazil).

Foto: Wikipedia/Josif Danilovac Foto: Wikipedia/Josif Danilovac

Osobe sa ovim imenom su idealisti, koji žele mir i harmoniju. Veoma su rezervisani, osećajni i samosvesni, iako se prikazuju kao samouverena osoba. Dobro zarađuju, izuzetno su uspešni u poslu i obično su direktori. U stanju su da vide širu sliku, ali i najsitnije detalje.

Najčuveniji nosilac ovog imena u Srbiji bio je slepi guslar Filip Višnjić. Kada su strane ličnosti u pitanju, tu je čuveni italijanski fubdaler Filipo Inzagi.

Ženski oblik ovog imena je Filipa.

Marko

Marko potiče od latinskog imena Marcus, što znači čekić, ratnik. Etimološko poreklo imena nije sigurno. Prema jednoj teoriji, ono se prevodi  "rođen u martu", dok je prema drugoj, koren imena u pridevu "mas, maris" što znači "muževan". Veruje se da dolazi od rimskog boga rata Marsa, a možda znači i "posvećen bogu Marsu" i samim tim ratnik.

Osoba koje se ovako zove je tiha, sistematična, pametna, inovativna i fokusirana na detalje. Oni vole da završe sve što započnu, bez ometanja. Ponekad imaju problem da započnu konverzaciju sa osobama, koje ne poznaju, zbog čega deluju povučeno i rezervisano.  Stalno su aktivni i u pokretu. U stanju su da zbog nekog cilja okupe i kontrolišu grupu ljudi. Osobe sa ovim imenom su materijalno zadovoljene, a bogastvo su stekli, nisu ga dobili na lutriji.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Od poznatih ličnosti ovo ime nosili su venecijanski trgovac i istraživač Marko Polo, rimski car Marko Aurelije. Marko je u Srbiji veoma često i popularno, a u našoj istoriji pominje se u 11. veku, kao ime bana raške banovine. Svoju "slavu" u Srbiji duguje Marku Mrnjavčeviću, koji je u narodnim pesmama opevan kao legendarni Marko Kraljević.

Nikola

Ime Nikola je grčkog porekla i potiče od imena Nikolaos. Ovo ime u sebi sadrži dve reči nike (pobeda) i laos (narod), pa se može prevesti kao pobednik ili onaj koji donosi pobedu.

Popularnost je steklo širom Evrope od 14. veka pod uticajem uglavnom svetaca i sveštenika. Naročito se sreće u Francuskoj,  Španiji i Italiji, gde se drugačije akcentuje. Primer je Nikolo Makijeveli.

Foto: Wikipedia/Santi di Tito Foto: Wikipedia/Santi di Tito

Osobe koje nose ime obično su dubokumne, osećajne i inteligentne. Imaju osećaj za biznis i dobro se snalaze u menadžerskom poslu. Obično su rezervisani u svakom odnosu i ne prepuštaju se do kraja. Teško izražava osećanja, bilo da je reč o ljubavi ili odnosima sa porodicom i prijateljima. Uvek kreću od sebe, žele da svet bude bolje mesto, ne tolerišu nepravdu. Sposobni su za velike duhovna i humanitarne dostignuća. Oni su hrabri i neustrašivi.

Nikola je veoma rasprostranjeno ime na Balkanu i uopšte među hrišćanskim svetom. Često je ime i u Srbiji, što ne čudi s obzirom na popularnost krsne slave  Sveti Nikola.

Ivan

Ivan je popularno muško ime, potiče iz hebrejskog Johanana i sastavljeno je od reči Jahveh (Bog) i hanan (milostiv), što znači Bog je milostiv ili Bog mu se smilovao.

Odavno je prisutno u hrišćanskom svetu. Ivan je isto što i Jovan. Počevši od Jovana Krstitelja, jevrejskog proroka i Jovana, pisca četvrtog jevanđelja i Apokalipse, bilo je često ime vizanstijskih, nikejskih careva, vrhovnih poglavara Rimokatoličke crkve, značajnih teologa, kraljeva....

Prvi krunisani ruski car od 1547. godine poznat po nadimku “Grozni” nazivao se punim imenom Ivan IV Vasiljevič. U raznim varijantama ime je veoma često kod hrišćanskih naroda. Kod Poljaka, Slovaka i Čeha javlja se u formi Jan, a kod Mađara u "nacionalnoj varijanti" Janoš.

Foto: Wikipedia/Tretyakov Gallery Foto: Wikipedia/Tretyakov Gallery

Osobe sa ovim imenom su jaki i konkurentni, rođeni lideri. Spremni su za akciju i prihvatanje rizika. Veruju da će uspeti i ponekad znaju da budu veoma tvrdoglavi. Oni određuju pravila i nikako im ne govorite šta i kako treba da rade. Brzo im neke stvari dosade i lako pređu na neki novi projekat. Ova ličnost ima entuzijazma, pionirski duh i izrazito je originalna.

Igor

Igor je muško ime, u srpski jezik je ušlo iz ruskog, ali mit je da ime poreklo vodi od švedskog imena Ingvar. Njega su navodno u Rusiju doneli Vikinzi. Najverovatnije je nastalo iz reči izgor, dok je gubljenjem suglasnika z ostalo Igor. Bukvalno prevedeno sa švedskog ime Ingvar znači “onaj koji je prijatelj mora”, ali i “borac, ratnik”. Ne treba zaboraviti činjenicu da su nekada borci smatrani vrlo važnim za opstanak čitavog naroda, a sama činjenica da je nosilac ovog imena smatran prijateljem mora, značilo je da je reč o izuzetno hrabroj osobi.

Igor ima numerološku vrednost četvorke. To znači da spada u dobre, marljive,  pouzdane i praktične osobe, koje imaju osećaj za detalje i uvek su spremne da pomognu.  Pored pozitivnih vrednosti, mogu pokazati i manje lepu stranu, a to se može izraziti kroz pobunu, sitničavost, tvrdoglavost i uskogrudost.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    28. novembar 2017 | 12:36

    Ivan je , dok je isao u fabriku ,na svoj bedno placeni posao ipak odlucio da, iako ni sam nema mnogo, ipak udeli milostinju Ivanu, koji je prosio ispred fabrike gazde Ivana kod koga Ivan radi . U tome je iz luksuzne limuzine izasao Ivanov direktor Ivan, koji je iako ima platu od par hiljada evra samo prosao pored prosjaka Ivana .Ko je i sta je Ivan po ovoj " nauci " i ciji roditelji su pogresili kod davanja imena , ha ..

  • BMW

    28. novembar 2017 | 15:07

    Koja glupost,pa ime ne može određivati uspeh čoveka niti garantovati,nego njegovi geni,znanje,inteligencija,upornost i td.

  • M

    28. novembar 2017 | 12:49

    Dacemo ime Milojko!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA