≫ 

Ovu osobinu smatraju nepoželjnom, ali vam ona može učiniti život boljim

Žene ređe imaju ovakav oblik ponašanja, ali bi im bio veoma koristan, kada bi ga usvojile

  • 1

Mnogi sebičnost smatraju negativnom osobinom, a da li je to baš tako?

Odgovorite na ovih 10 pitanja i saznajte da li ste SEBIČNA OSOBA (VIDEO)

7 situacija kada je ok biti sebičan u vezi

Odmalena nas uče da je sebičnost veoma loša. Ovakvo ponašanje uglavnom se kategorizuje kao negativno, ponekad čak i nemoralno. Međutim, sve više stručnjaka upozorava da bismo trebali redefinisati pojam sebičnosti, jer je ona u nekim situacijama ključna za našu dobrobit.

Tako se sebičnost sve češće deli na lošu, dobru i neutralnu.

Loša sebičnost je tip ponašanja kojim loše utičemo na sebe i na druge ljude. Dobra sebičnost rezultiraće povoljnim ishodom za vas i druge ljude, dok neutralnu sebičnost karakteriše briga o samom sebi bez uticaja na druge.

Foto-ilustracija: Profimedia

Često čujemo da imamo samo dva izbora, biti sebičan ili ne, staviti druge ispred sebe ili gledati samo svoju korist?

Uvek će postojati ljudi kojima treba pomoć, svako ponašanje koje je konstruisano isključivo za ličnu dobrobit oduzima vreme koje biste mogli da iskoristite da pomognete drugima.

"Kao što pokret za samopomoć ističe - ukoliko možete biti korisni drugim ljudima ako prvo ne brinem o ličnom fizičkom i psihičkom zdravlju? Veruje se da su neka sebična ponašanja neutralna, ne pomažu i ne štete drugim ljudima", rekao je je profesor psihologije Džon A. Džonson za "Psychology Today".

Za razliku od muškaraca koji sebe gotovo uvek stavljaju na prvo mesto, žene će pre misliti na druge nego na sebe. Upravo je zato sebičnost "mana" koju bi trebale da usvoje.

Tačnije, trebale bi da nauče da im je lična fizička i psihička dobrobit uvek na prvom mestu. Tako će postati zadovoljnije, vodiće kvalitetniji život i na kraju imaće više snage da se uhvate u koštac sa svim obavezama i brigom o voljenim osobama.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA