≫ 

Naučnici upozoravaju: Prestanite da je koristite, šminka sa šljokicama je najgora stvar koju možete da kupite

Šminka sa šljokicama se godinama unazad koristi u svim prilikama, a naročito uoči novogodišnjih proslava - ipak, naučnici daju sve od sebe kako bi je zabranili zbog velike opasnosti koju predstavlja

  • 2

Mnogi naučnici apeluju da je ovakva šminka jako opasna po zdravlje, ali i da je treba zabraniti zbog štete koju nanosi okolini.

Za 20 godina ćemo se boriti zbog vode i hrane: Mračne prognoze i 10 scenarija za svet pred kojima žmurimo (VIDEO)

Uoči novogodišnjih proslava sve se vrti oko šljokica, od onih na odeći do onih u šminki i kozmetici. Iako se teško skidaju sa lica, svejedno ih volimo i rado ih nosimo. Ali, naučnici ne dele ovo mišljenje sa nama i nazivaju ih globalnim opasnostima. Oni tvrde da su one jako opasne za okolinu jer kada ih skidamo one završavaju u lavabou, a potom zagađuju okolinu.

Foto: Pixabay

Šljokice su postale popularne šezdesetih godina prošlog veka kada su ih u javnosti popularizovali Igi Pop i Dejvid Bouvi. Šljokice su se nosile svuda: od glave do pete. Krenula je proizvodnja specijalnih gelova sa šljokicama za kosu, a zatim i za lice i telo. Do kraja devedesetih pomama za njima je nekako prestala jer se tinejdžeri više nisu kupali u šljokicama, ali su one uspele da opstanu u nekim proizvodima. Naročito su popularne u novogodišnjem periodu kada sve šljašti i svetli oko nas pa moramo i mi.

Prema podacima sa Wikipedie, između 1989. i 2009. godine preko 4,5 miliona kilograma šljokica je kupljeno, ali ovi podaci nisu sigurni jer neke kompanije odbijaju da daju podatke. S obzirom da se na desetine hiljada kilograma šljokica potroši na dekoraciju jednog grada za novogodišnje praznike i na desetine kilograma potroše slavne ličnosti za njihovu šminku, ova brojka je smešno mala.

Šljokice sa druge strane jako koriste policiji. Otkrivanje ubice mnogo je lakše ako je žrtva imala na sebi šljokice koje se lako prenose. Tako ih ubica može teško skinuti i biće brže otkriven.

Printskrin: Instagram/mesmereyez_x

Većina šljokica nije otrovno pa vam se ne može desiti ništa strašno ukoliko pojedete malu količinu. Međutim, štras napravljen od čestica stakla može da bude opasan zbog čega morate odmah da se javite lekaru. Neke radnje prodaju i jestive šljokice koje su napravljene od šećera i jestive gume.

Kako šljokice nikada ne nestaju nastaje problem za okolinu. Čestice šljokica su jako male i ne postoji mogućnost da ih prerade organizmi u vodi u koju najčešće dospevaju nakon spiranja koje je najbolji način za njihovo uklanjanje. Često ih ribe u vodi vide kao plen i onda ih progutaju. Kada riba dospe na našu trpezu, šljokice onda unosimo u naš organizam. Zbog toga mnoge kompanije rade na proizvodnji ekoloških i neotrovnih šljokica.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Šljokice sa kože lica ili tela možete ukloniti najlakše uz pomoć ulja na malo vate ili samolepljive trake, koju koristi Bijonse. Kada prospete šljokice nema nijednog dobrog načina da ih uklonite jer se zbog elektriciteta dobro lepe za površinu. Jedino što može malo da pomogne je usisavanje, ali ni ono nije potpuno učinkovito. Kada pogledate da ne možete da skinete šljokice sa tepiha ili laminata, pomislite kako se onda tek priroda može očistiti.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA