Ove stvari nikako ne radite na svom automobilu kad se zalede stakla, šoferka ili brava

Na internetu se često mogu naći saveti za održavanje automobila zimi, koji ne samo da neće pomoći, već mogu da naprave ozbiljnu štetu

  • 3

Kada dođe zima i kada sneg gotovo parališe saobraćaj kao što je trenutno slučaj u našoj zemlji, na internetu se momentalno pojavljuje ogroman broj saveta o stilu vožnje, neophpdnoj opremi i održavanju. Budite pažljivi, neki od ovih saveta ne samo što su pogrešni, već mogu da naprave ozbiljnu štetu na vašem automobilu. Evo najčešćih primera.

4 stvari koje će vam spasiti život ako vam stane auto tokom ledenog talasa (FOTO)

1. Sami napravite tečnost za odleđivanje stakla.

Recept je najčešće ovakav: Litar alkohola pomešan sa dva decilitra vode i tečnošću za pranje sudova. Tu smesu poprskate ujutru po staklu i rešen problem. Netačno! Na taj način jedino ćete zaprljati prednje vetrobransko staklo, pa ćete imati problem sa prelamanjem svetlosti. Jednostavno rešenje je - kupite sprej, ima ga u većini prodavnica i benzinskih pumpi, a košta oko 500 dinara.

Foto: pixabay.com

2. Ako vam je šoferka zaleđena, polijte je vrućom vodom.

Ovo može biti veoma opasno, jer postoji šansa da staklo naprsne. Osim toga, ako već postoje manja oštećenja, sva je verovatnoća da će se usled nagle promene  temperature proširiti. Nije dobra ni mlaka voda jer će se gotovo odmah ponovo stvoriti led zbog niske temperature.

Printskrin: Youtube/AQF

3. Odledite bravu tako što ćete zagrejati ključ

Ovaj savet se odnosi na starije automobile koji nemaju centralnu bravu. Međutim, ako vreo ključ ubacujete u zaleđenu bravu možete oštetiti transponder, što znači da nećete moći da startujete vozilo! I za ovaj problem postoji rešenje - poseban sprej.

4. Skinite led platnom karticom

Ako već nemate grebalicu pri ruci, nađite nešto drugo od plastike u automobilu. Jer, u suprotnom rizikujete da oštetite karticu tako da ne možete da podižete novac niti da je koristite za plaćanje. Ne zaboravite i izrada nove platne kartice se naplaćuje. I to do 1.000 dinara. Složićete se, jeftinije je dati 100 dinara za grebalicu.

5. Stavite karton na šoferku, tako neće zalediti

Još jedna greška. Ako su temperature ispod nule sva je prilika da će se karton zalepiti za staklo, a skidanje će biti prilično mučno. Tako vam se može desiti da zakasnite na posao, iako ste mislili da ste "bezbedni" i da stižete na vreme.

6. Zaštitite brisače starim čarapama

Ako ovo uradite sva je prilika da vam se tkanina slepi sa gumicama na metlici. Ako se gumica otkine, moraćete po nove brisače, što znači - novi trošak.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đomla

    27. februar 2018 | 15:06

    Sve u svemu ne diraj ništa i busom na poso!

  • Steva

    28. februar 2018 | 13:43

    Pozovite TAXI ili razbite izlog na prodavnici docice policija sa maricom i imate prevoz za đabe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA