Prost trik koji će vam sačuvati cevi u stanu od hladnoće - i šta da radite ako ipak dođe do havarije

Minus ozbiljno ugrožava vaše domaćinstvo i preti da vas ostavi bez vode ukoliko vam cevi zamrznu

  • 0
Plumber, vodoinstalater, cevi, voda, cesma, popravka Foto: Pixabay

Kako biste sprećili da vam cevi u kući zamrznu morate da preduzmete neke mere zaštite koje nisu mnogo zahtevne i skupe, a mogu da vas poštede muka.

Evo šta vam povećava račun za infostan: Koliko pokvaren vodokotlić iz kog "malčice" curi voda može da vas košta

Tokom velikih minusa najosetljivije su cevi u vašem domaćinstvu. One ne samo da mogu da zamrznu već mogu i da popucaju od hladnoće. Ukoliko želite da izbegnete probleme i nepotrebne troškove majstora i popravki savetujemo vam da uradite sledeće.

Foto: Pixabay

U farbarama i prodavnicama alata možete da kupite sve što vam treba da vaše cevi izolujete od hladnoće. Od pomoći vam može biti specijalna oprema za zaštitu cevi, ali i stiropor koji je uglavnom jeftiniji. Obložite cevi i oblepite trakom.

Pazite na temperaturu u kući. Ukoliko putujete obezbedite se tako da vam termometarbude na nekom minimumu koji bi sprečio zaleđivanje cevi. Tokom noći spustite temperaturu cevi, ali ne ispod dozvoljene granice.

Tokom noći, ostavite otvorena vrata od elemenata ispod sudopere ili lavaboa, kao i one iznad ukoliko imate protočni bojler kako bi toplota ušla unutra i sprečila zamrzavanje. Može da pomogne i ako ostavite da voda malo teče kroz cevi tokom noći.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Usled zamrzavanja vode u cevima one se šire i pucaju. Kada led počne da se topi, voda curi iz pukotina u cevima i stvara lom. Ako želite da izbegnete ovo, zatvorite ventile koji dovode vodu i preduzmite odgovarajuće mere kako biste pronašli pukotinu i sanirali kvar pre nego pustite opet vodu.

Ukoliko nema pukotina od pomoći vam može biti i običan fen za kosu kojim ćete odmrznuti cevi. Obratite pažnju da temperatura vazduha ne bude mnogo velika već srednje toplote.

Ako vam i pored svih mera opreza cevi popucaju, zatvorite sve ventile kako biste sprečili poplavu i iskoristite stare peškire da pokupite višak vode. U ovom slučaju moraćete da se obratite vodoinstalateru. Nemojte da se mučite i sami to rešavate jer možete napraviti samo još veći problem.

Daljinac

(M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA