≫ 

Evo kako da se na vreme pripremite za pomeranje sata u nedelju i da se u ponedeljak ne probudite mrtvi umorni

Ovog meseca časovnici se pomeraju na jedan sat u napred, što znači da ćemo spavati sat vremena kraće

  • 9

Ove godine se časovnici pomeraju u nedelju, 25. marta, u 2 sata ujutru. Iako ćemo se svi odreći po sat vremena spavanja, imaćemo sat vremena više svetlosti u večernjim časovima. Tih izgubljenih sat vremena spavanja, najteže pada zaposlenim ljudima, koji će biti jako nervozni i umorni.

Evo u kom džepu zaista treba da držite telefon, a u kom ključeve, novčanik i upaljač

Srednje vreme po Griniču (Greenwich Mean Time - GMT) će se ponovo promeniti poslednje nedelje u oktobru i to 28. oktobra, a tada ćemo spavati po sat duže. Prilagođevanje gubitku jednog sata i kraćem spavanju je uvek teško, a prema rečima stručnjaka za spavanje Dejva Gibsona, to je zato što je teško naterati organizam da se umori i ode na spavanje sat vremena ranije.

Pogledajte kako izgleda čovek koji je pokrio 90 posto tela crnom tetovažom, uključujući i oči (FOTO)

Kako da se prilagodite vremenskoj razlici?

Postoji način kako da se prilagodite ovoj promeni časovnika i kako da učinite da gubitak jednog sata spavanja ne utiče na vašu efikasnost na poslu. Priprema za ovo prilagođavanje treba da počne u četvrtak popodne, kada treba da prestanete da u organizam unosite kofein. To znači da ćete te večeri spavati bolje i da ćete imati lakši početak petka. Za mnoge će to biti teško, ali će vam omogućiti da spavate pola sata duže nego inače.

Gibson preporučuje i da uzmete Valerijanu u obliku čaja ili tablete jer će vas to opustiti i pomoći vam da zapite bar pola sata ranije. Valerijanu treba uzeti 30 do 45 minuta pre odlaska u krevet. Čaj od kamilice vas takođe može učiniti pospanima.

Foto: Pixabay.com

U subotu ćete već za pola sata biti prilagođeni novoj vremenskoj zonoi, što znači da sve obroke treba da pomerite za pola sata ranije. Gibson predlaže i da u ishranu dodate probiotike ili jogurt jer je dokazano da oni pomažu sa problemima sa spavanjem.

- Kad se u nedelju ujutru probudite, već ćete biti u novoj vremenskoj zoni, bez gubitka sna. - kaže Dejv Gibson.

- Vremena vaših obroka će prirodno doći na svoje mesto u nedelju, tako ćete i ranije zaspati jer je vaš organizam već usvojio letnje računanje vremena. Tako ćete biti dobro pripremljeni za ponedeljak. - kaže Dejv Gibson.

Daljinac

(Telegraf.rs / dailystar.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Palica

    21. mart 2018 | 22:50

    Zar opet....

  • Julija

    21. mart 2018 | 19:41

    Pri svakom pomeranju vremena (bilo letnje, ili zimsko), ja u subotu oko 21h sve satove podesim na novo vreme i nikad nisam imala problem sa budjenjem.

  • Aurora

    21. mart 2018 | 22:44

    A ko radi u nedelju, šta će?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA