2 najlakša načina da oljuštite jaja bez ikakve muke

Pred vama su nabolji trikovi kako da očistite jaja očas posla

  • 3

Do sad ste se verovatno već izveštili u kuvanju jaja, pa čak i ako niste - to stvarno nije teško. Nema posebnog trika, ili načina na koji treba da ih skuvate. Ljuštenje jaja je već druga priča, često se dešava da ljuska sa sobom povuče i delove belanceta ili da se razbijena ljuska zalepi za jaje pa da ne možete lepo da ga očistite.

10 namirnica zbog kojih vaše telo ima neprijatan miris

Ukoliko i vas muči kako da najlakše oljuštite jaja, pred vama su dva odlična trika.

1. Dodajte sodu bikarbonu u vodu u kojoj kuvate jaja

- Ako morate da kuvate veoma sveža jaja, dodajte pola kašičice sode bikarbone u vodu u kojoj ih kuvate. - kaže Harold Mek Gi u knjizi "On Food and Cooking".

Iako će voda koju kuvate sa sodom bikarbonom širiti jak miris sumpora, ljuska na jajima će postati meka, pe ćete moći da je lako oljuštite. Prema pisanju magazina "PureWow" to se dešava zbog toga što soda bikarbona povećava pH vrednost vode, odnosno čini je manje kiselom. To pomaže da se smanji jačina membrne koja spaja ljusku sa belancetom. Kada ova veza postane slaba, ljuska se jako lako skida.

Na četvrtinu litra vode vam je potrebno pola kašičice sode bikarbone.

Foto-ilustracija: Profimedia / Tokom kuvanja jaja, u vodu dodajte pola kašičice sode bikarbone

2. Dodajte sirće u vodu u kojoj kuvate jaja

Kuvarica, Ema Laperik, preporučuje drugi način i kaže da u vodu u kojoj se kuvaju jaja treba dodati sirće.

Da li psihopate mogu da vole svoju sopstvenu decu - da li monstrumi rađaju monstrume?

- Ljuska jajeta je napravljena od kalcijum karbonata, a sirće rastvara taj kalcijum karbonat. - kaže Huan Silva, profesor prehrambene i naučne tehnologije na Univerzitetu u Misisipiju.

Nik Korb, kuvar u njujorškom restoranu "Egg Shop" i autor istoimenog kuvara kaže da u vodu treba dodati punu kašiku sirćeta, odnosno da na svaki litar vode ide po kašika sirćeta.

Šta treba da znate da bi vam ovi trikovi uspeli?

1. Voda u koju stavaljate jaja za kuvanje mora da bude vruća. Ako jaja stavljate u hladnu vodu koja se zagreva tokom kuvanja, ljuska će postati "žilavija" pa ćete je teže oljuštiti

2. Bilo da koristite sirće ili sodu bikarbonu, da biste omekšali ljusku, potrudite se da jaja koja planirate da kuvate kupite nekoliko dana ranije. Sveža jaja se daleko teže ljušte od onih koja su malo starija.

3. Oljuštite jaja odmah posle kuvanja, odnosno kad se malo prohlade. Kuvana jaja koja stoje u ljusi postaju teža za ljuštenje i to sa svakim satom.

Foto: Pixabay.com / Da bi vam bilo lakše oljuštite jaja odmah posle kuvanja

4. Napravite ledenu kupku za jaja, odnosno napunite činiju ledom u koji treba da sipate malo vode. U to potopite vruća, tek kuvana jaja. Ovaj nagli spoj vrućeg i hladnog će učiniti ljusku lako lomljivom i mekanom, pa ćete moći da ih lako oljuštite.

5. Probušite rupicu na dnu jajete pre nego što počnete da ga kuvate, tako pravite izlazni put za vazuh koji se širi u jajetu dok ga kuvate. Usmeravanje vazduha čini da jaje unutar ljuske postane glatko i da manje prijanja za unutrašnje zidove ljuske.

Daljinac

(Telegraf.rs / D.V)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    8. april 2018 | 11:52

    Ako stavis jaja u vrucu vodu puci ce

  • Призетко

    8. april 2018 | 11:49

    Ја се још мање мучим-ташта све уради,моје је само да поједем.

  • Mr.No

    8. april 2018 | 13:32

    Ljustim ih potopljena u nekoj posudi sa hladnom vodom, lako i brzo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA