≫ 

Ne zaboravite da sva Uskršnja jaja, danas premažete uljem, evo zašto je to tako važno

Ne zaboravite da danas svakome ko vam uđe u kuću poklonite po jaje

  • 0

U petak smo farbali jaja, a danas ćemo ih jesti i poklanjati voljenim osobama. Potrudili smo se da ih lepo išaramo i ukrasimo, ali jednu stvar ne smemo da zaboravimo - da ih premažemo jestivim uljem. Zbog čega je to važno?

Jaja su najukusnija za Uskrs, a tačno ovoliko smete da ih danas pojedete

Kako ste ofarbali jaja već u petak, do danas su se ona dobro ohladila i spemna su za poslednji detalj zbog kog će izgledati savršeno. Na krpicu ili tupfer stavite par kapi ulja i svako jaje lepo premažite. To će im dati poseban sjaj. Tako će svako ofarbano jaje imati tanak sloj prozirnog sjaja, zbog kog će izgledati mnogo bolje.

Foto: Pixabay.com / Ako Uskršnja jaja premažete uljem, ona će imati lep sjaj

Osim toga, običaj je da za jaje čuvarkuću odaberete crveno jaje i to ono koje ste prvo ofarbali, njega treba da čuvate do sledećeg Uskrsa i ono će vam donositi sreću kada god vam je potrebna.

Evo kako da ofarbate jaja na najprirodniji mogući način

Zbog čega se jaja farbaju baš u crveno?

Prema staroj mitskoj priči jaja se farbaju u crveno jer najavlju vaskrsenje Isusa Hrista. Nakon što je Isus Hrist razapet na krst, Marija je na drumu srela mudrace. U korpici je nosila jaja i zastala je da ispriča mudracima šta se dogodilo. Oni su joj, tešeći je, rekli da će Isus Hristos vaskrsnuti.

Marija im nije poverovala, a mudraci su joj rekli da će sva jaja u korpici pocrveneti kao dokaz uskrsnuća, i jaja su zaista pocrvenela. Od tada je običaj da se jaja farbaju baš na Veliki petak kada je Marija srela mudrace, i da se farbaju u crveno.

Foto: Pixabay.com / Zbog čega se Uskršnja jaja farbaju baš u crveno?

Prema drugoj legendi stanovnici Jerusalima su se rugali hrišćanima zato što pričaju o vaskrsnuću jer nisu verovali u njega. Rekli su im da je nemoguće da neko vaskrsne, kao što je nemoguće da kokoške snesu crvena jaja. Zato su kokoške sutradan snele crvena jaja. Od tada se jaja na Veliki petak boje u crveno.

Ovakve priče i legende se razlikuju od zemlje do zemlje i ima ih mnogo. Crvena boja je simbol radosti, sreće i ljubavi, zato i nije neobično zašto se baš ona našla na ovim jajima. Ne zaboravite da danas svakome ko vam uđe u kuću poklonite po jaje i da svečanu Uskršnju trpezu ukrasite njima. 

Daljinac

(Telegraf.rs / D.V)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA