≫ 

Zašto nas udarac kolima izuje iz cipela?

Nimalo prijatne slike sa mesta saobraćajne nesreće često nas ostave u šoku

  • 7

Nažalost, nisu scene iz filmova koje gledamo o brutalnim saobraćajnim nesrećama daleko od onoga što se svakodnevno dešava širom sveta.

Evo koliko je stvarno Petak 13. opasan po vaše zdravlje i život

Sigurno se desilo da ste videli kako je žrtva saobraćajne nesreće koju je udario automobil završila na ulici bez cipela. Nije u pitanju nikakva montaža, niti to rade medicinski radnici koji izađu na teren. U pitanju je delovanje više sila.

Foto-ilustracija: Telegraf/U teškim saobraćajnim nesrećama, pešaci koje udari neko vozilo neretko završe na ulici bez obuće.

Prilikom jakog udarca pešaka, vozilo koje se kretalo velikom brzinom često izbaci iz cipela telo žrtve. Usled delovanja zemljine teže, cipele bivaju privučene ka zemlji, dok su udovi žrtve koja je udarena u pokretu. Kada auto odbaci telo u stranu, udovi malaksaju i zbog toga cipele, a nekad i komadi odeće spadnu sa tela žrtve.

Najčešće žrtva ostane bez cipela. Kako često nosimo obuću na pertlanje, sigurno je ne fiskiramo za stopala tako da ne možemo da je izujemo. Kladimo se da sada možete da izujete patike bez da odvezujete pertle.

Pitanje kako dolazi do toga da u saobraćajnim nesrećama pešaci ostaju bez cipela, otvorilo je brojne diskusije na forumima i društvenim mrežama. Jedan od korisnika objasnio je da je to rezultat promene brzine i pritiska jer u jednom momentu dolazi do promene brzine kretanja stopala u cipeli sa nula na nekoliko desetine kilometara, pa cipela spada usled te promene.

Foto-ilustracija: Telegraf/Žrtva koja je udarena velikom brzinom i silom često izgubi i neki komad odeće.

Drugi je napisao da je telo u tom trenutku opušteno, kao i stopala koja se nalaze u cipelama i čvrsto su na zemlji. Pošto smo još kao deca naučili da hodamo i ne pridajemo na značaju to što naša stopala dodiruju tlo kada stojimo, kao i prirodan osećaj da smo obuveni, razlog su zašto sa naših opuštenih stopala u slučaju delovanja jake sile na naše telo možemo da ostanemo bez obuće.

Još jedno zanimljivo mišljenje podelio je korisnik na forumu u okviru Yahooa, koji je napisao da je razlog tome taj što cipele kao ni odeća nisu deo našeg tela i da se u slučaju udarca one ne kreću zajedno sa našim telom.

Daljinac

(Telegraf.rs/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misko

    13. april 2018 | 14:06

    Medicinari imaju jednostavno objasnjenje koje, koliko se secam glasi: usled sok stanja dolazi do jakog lucenja adrenalina koje iziskuje i povlacenje krvi iz ekstremiteta u srce kako bi ocuvalo funkcije. To izaziva da se velicina stopala smanji i za dva broja! Samim tim cipela postaje vrlo komotna i lako spada. Svaki put kad vidim scenu nesrece i cipele sa strane znam da je nesrecnik bio u velikom soku.

  • Jeretik

    13. april 2018 | 14:15

    Ajde iz cipela , ali izuje i iz cizama .

  • miloš

    13. april 2018 | 23:56

    Ja samo znam da kada u saobraćajci pešak, biciklista i sl. bude izuven iz obuće, da on teško preživi saobraćajku.Ako i preživi, poprilična je verovatnoća da će umreti od posledica iste. To sam čuo od dosta stručnjaka koji se bave saobraćajkama, zašto je tako, ne znam, ali je tako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA