≫ 

Ručak za studentski budžet: Ove obroke možete spremiti sa samo 250 dinara u džepu

Kad nemate vremena da odete do menze, ispobajte ove slasne đakonije

  • 4

U finansijski najugroženije skupine spadaju studenti, a upravo ovoj skupini je osigurano pravo na subvencionirane obroke u menzama. Ali, šta kada nemate vremena da odete do menze, a u novčaniku imate svega par stotina dinara?

Redovno vam zagori pegla dok peglate? Najlakši trik kako da je očistite u jednom potezu (VIDEO)

Evo nekoliko recepata koji par jeftinih namirnica mogu pretvoriti u ukusan obrok. Ovi recepti su pisani za jednu osobu, ali uvek ih možete podeliti sa cimerima i docimerima.

1. Špageti Milaneze sa šunkom

Nema onoga ko nije čuo za špagete sa Bolonjez sosm: malo paradajza, mlevene junetine, začina i dobijate savršeni umak koji svi obožavaju. Jeftinija verzija bez mesa bio bi Milaneze sos, a možete ga napraviti sa malo šunke.

Od sastojaka vam je potrebno sledeće: 100 g šunke za pizzu, glavica crnog luka, konzerva pelata ili sok od paradajza, kašičica bosiljka (može i origana ili mešavine mediteranskih začina), so, biberi 200 g testenine.

Priprema:

1. Propržite glavicu seckanog luka, a potom dodajte paradajz sos, so i biber ili neki od navedenih biljnih začina.

2. Pržite 15-ak minuta, a potom ubacite šunku i sve dodatno propržite,  još 2-3 minuta.

3. Poslužite uz kuvane špagete ili neku drugu testeninu.

Foto-ilustracija: Pixabay.com / Špageti Milaneze sa šunkom

2. Pljeskavice od krompira

Ove pljeskavice od krompira se obično se jedu kao prilog, ali uz dodatak šunke ili pilećih prsa mogu postati i samostalan obrok.

Sastojci koji su vam porebni: 2 krompira, 1 jaje, 200 grama šunke,200 grama sira, 3-4 kašike kukuruza iz konzerve, kašika brašna, so, biber i peršun.

Priprema:

1. Krompir oljuštite i izrendajte, pa ga posolite i ostavite po strani. Sir i šunku u iseckajte na kockice ili narendajte.

2. Jaja razmutite i dodajte im mrvicu soli, tbiber i peršun. Krompir dobro ocedite rukama, dodajte mu sir i šunku, pa smesu od jaja i kašiku brašna. Sve dobro izmešajte.

3. Oblikujte pljeskavice pa ih pržite u ulju oko 5 minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju. Ove pljeskavice možete poslužiti uz majonez ili neki drugi umak ili po želji uz salatu.

Foto-ilustracija: Pixabay.com / Pljeskavice od krompira

3. Varivo od mahuna

Zamrznute mahune su odlična namirnica iz dva razloga: brzim zamrzavanjem zadržale su sva pozitivna nutritivna svojstva i jeftine su. Varivo od njih se najčešće pravi bez mesa, a gotovo je za otprilike dvadesetak minuta.

Potrebni sastojci su: 200 g zamrznutih mahuna, jedan manji krompir, jedna manja šargarepa, češanj belog luka, pola glavice crnog luka, 2 kašike kisele pavlake, kašika brašna, so, papar, biber, slatka začinska paprika.

Priprema:

1. Od kašike brašna i 2-3 kašike ulja napravite zapršku u koju ste dodali čen belog luka.

2. Kada brašno počne da dobija zlatnu boju, zapršci dodajte litar vode, a zatim ubacite mahune, šargarepu, krompir i pola glavice crnog luka. Dodajte začine: slatku mlevenu papriku, so, biber i kašičicu sirćeta (po želji).

3. Varivo kuvajte dvadesetak minuta, a kada sklonite sa šporeta, umešajte u njega dve kašike kisele pavlake.

Foto: pixabay.com / Varivo od mahuna

Isprobajte, lako se kuva.

VIDEO: Snikers mafin, ukusna a zdrava poslastica

Daljinac

(Telegraf.rs / srednja.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    21. april 2018 | 15:16

    Za studente , penzionere , i zaposlene ...

  • merdja

    21. april 2018 | 14:26

    a poslanici jedu za 50,ko ke ovde lud

  • Johnny Repp

    21. april 2018 | 16:54

    Pa kada će da uče, slušaju predavanja i da se malo razonode ako treba da spremaju hranu ? A i što bi spremali kada za sto dinara imaju tri prilično kvalitetna obroka u studentskim menzama na budžetu onih što rade za tridesetak hiljada dinara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA