≫ 

Pranje odeće na niskoj temperaturi može da dovede do pojave ovih groznih insekata u vašem ormanu

Postoji nekoliko trikova koje možete da primenite u pranju kako biste sprečili moljce u odeći

  • 0

Temperatura na kojoj perete odeću može da dovede do drastičnog povećanja količine moljaca u vašem domu.

SMRT ZA MOLJCE: Ubacite u kesice 3 začina koje koristite za kuvanje i stavite ih u spavaću sobu i kuhinju

Ovo može da bude posledica ekstremno velikih temperatura, ali načina na koji održavamo veš. Istraživanje je pokazalo da čak 54 odsto ljudi pere veš uglavnom na 30 stepeni. Kada je temperatura pranja manja ovo može da obezbedi moljcima šansu da prežive, što nije slučaj na većim temperaturama. Nije samo temperatura odgovorna za razmnožavanje insekata.

Obavezno zaštitite vaš dom od moljaca. Foto-ilustracija: pixabay.com, Wikimedia/Aiwok

Najviše i najčešće propadaju komadi odeće koji su skupi i kvalitetni, kao što je vuna, svila i krzno. 59 odsto ispitanika reklo je da kupuje odeću koja će im duže trajati. Često se u radnjama može kupiti odeća ili nameštaj zaražen moljcima.

Kako biste sprečili da vam moljci napadnu garderobu, prljave stvari nemojte da držite na policama u ormanu. Moljci imaju tendenciju da se koncentrišu oko delova odeće koji su mokri i znojavi. Vunenu odeću slažite u zatvorenu kesu kako biste sprečili da je moljci napadnu.

Moljci vole da se slade priorodnim materijalima. Foto: Pixabay.com

Tepih koji se nalazi iza ili ispod nameštaja na mračnom mestu je idealna lokacija da se larve brže razviju. Proverite s vremena na vreme kakva je situacija ispod vašeg nameštaja. Usisavajte obavezno ispod kreveta, iza radijatora i sva mesta u stanu gde mogu da se nagomilaju prašina i prirodna vlakna.

Ukoliko se u stanu nalaze larve moljaca, usisivačem možete da ih usisate. Za odeću koja ne zahteva hladno pranje, preporučuje se da vašu odeću perete na temperaturi iznad 48 stepeni. Najpogodnije bi bilo da vašu odeću stavite na sušenje kako biste sprečili umnožavanje i pojavu moljaca.

(Telegraf.rs/independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA