≫ 

Posledice upotrebe droga mogu biti dramatične i fatalne - najvažnije je potražiti pomoć na vreme

Da li umemo da zaštititi sebe od droga ako ne razumemo kako droge deluju? Ko je odgovoran ako mladi koriste neku psihoaktivnu supstancu? Da li kao društvo ulažemo dovoljno u prevenciju?

  • 1

Ukoliko vam treba savet ili oslonac da izađete na kraj sa vašim problemima pozovite Životnog trenera na 0906/400-098

Posaljite pitanje SMS-om: SLIFE(razmak)Vaše pitanje na broj 5511

Upoznajte nas na: www.my-lifecoach.com

Efikasni preventivni programi ne mistifikuju droge i ne zastrašuju, već promovišu zdrav život. Neophodno je sistematično i kontinuirano edukovati mlade, roditelje, prosvetne radnike, donosioce odluka. Jedan od ciljeva je i osujećenje disribucije i krijumčarenje droga. Važnu ulogu imaju i mediji, jer je to za veliki broj ljudi, naročito roditelja, često jedini izvor informacija.

Bolest zavisnosti se teško i dugo leči. Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Svaka droga ima karakteristično dejstvo na organizam. Pojava novih sintetizovanih droga je dodatno iskomplikovala kliničku sliku. Veoma je lako u ilegalnim laboratorijama proizvesti nove, jače i koncentrisanije droge sa često nepredvidljivom reakcijom na organizam. Ako je to tako – zašto preventivni programi koji se baziraju na širenju informacija među mladima da droge mogu da dovedu do smrtnog ishoda ne daju dobre rezultate? U ljudskoj prirodi je da se nadamo da će nas zaobići problemi. Čak iako ne vodimo zdrav način života, pušimo, neumereno koristimo alkohol ili eksperimentišemo sa drogama verujemo da se problem dešavaju drugima, da će nas zaobići i da nećemo trpeti štetne posledice. To je naočito izraženo kod mladih, smatraju da je njihov organizam neuništiv i da im droge ne mogu nauditi.

Činjenica je da droge ne deluju na svaki organizam isto, za nekoga je konzumiranje po život opasno, za nekoga katastrofalno, ali je korišćenje droga uvek štetno. Reakcija na droge zavisi od količine supstance, čistoće, odnosno da li sadrži čistu suspstancu ili je „krštena” (pomešana) sa drugim jeftinijim sastojcima, što može biti izuzetno opasno, kao kada se npr.heroin meša sa jakim otrovom, strihninom. Manje je poznato da reakcija na uzetu drogu zavisi i od trenutnog raspoloženja osobe koja uzima drogu kao i od okruženja, ambijenta, društva.

Iz pakla droge se teško izlazi. Foto: Pixabay.com

Osoba koja koristi ilegalnu drogu nikada ne zna šta je unela u svoje telo. Sastav droge na ilegalnom tržištu je uvek nepoznat potencijalnom korisniku, a najčešće i onome ko je prodaje. Da bi se pojačao efekat i da bi se droga skuplje prodavala, najčešće se dodaje kofein, paracetamol, efedrin, ali i šećer, bebi puder, kreda itd. Može se desiti da droga ekstazi sadrži i sedative, metadon ili LSD, a da osoba koja je koristi to ne zna. Naročito je opasan novonastali trend konzumiranja više različitih droga odjednom, što može dovesti do trovanja opasnog po život.

Kada govorimo o posledicama upotrebe droga, uobičajeno je da se navode zdavstveno-telesne posledice, koje mogu biti dramatične i fatalne. Ali svako ko poznaje nekog ko konzumira droge zna da vremenom dolazi do psihološkog osiromašenja ličnosti korisnika, gubitka želja, potreba, interesovanja pa i smetnji u kognitivnom funkcionisanju. Naročito je to uočljivo kod osoba koje su sa korišćenjem droga započele u ranoj fazi intenzivnog razvoja ličnosti. Takve osobe telesno odrastaju i stare, a ostaju „zaleđene“ u ranoj fazi mladosti, odnosno osećaju se i ponašaju kao da imaju manje godina nego što je to stvarno slučaj. Potražite stručnu pomoć i savetovanje ako ste korisnik ovih droga.

VIDEO: U ovoj laboratoriji se proverava koliko su droge opasne

Autor: Spomenka Ćirić - Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA