Zašto odmah treba da počnete da uvijate ključeve od kola u aluminijumsku foliju?

Broj ukrdenih automobila je iz godine u godinu sve veći i ukoliko nemate sopstvenu garažu, praktično je nemoguće da se zaštitite

  • 3

Živimo u doba vrlo zabrinjavajućeg tehnološkog napretka, posebno kada je reč o kriminalu. Nažalost, kada se radi o novoj tehnologiji, unapređeni su načini za njenu krađu. Izgleda da su čak i ključevi za automobile, danas baš jednostavni za hakovanje.

Izgleda kao boginja i zovu je čudo prirode: Fotografije od pre i posle 20 godina dokazuju da ova žena uopšte ne stari (FOTO)

Broj ukrdenih automobila je iz godine u godinu sve veći i ukoliko nemate sopstvenu garažu, praktično je nemoguće da se zaštitite. Bar je tako bilo do sada, dok nije otkriven novi trik uz pomoć koga na najlakši mogući način možete da zaštitite svoj auto.

Foto: Pixabay.com / Sa nezaštićenih ključeva lopovi mogu da ukradu signal sa specijalnim prijemnikom

Stručnjaci kažu da je jedan od najvećih razloga za porast krađe automobila to što se sve više njih pravi sa opcijom za ulazak u automobil bez ključa. Podaci kažu da su svi automobili koji su bili pronađeni nakon krađe, bili "elektronski kompromitovani". Problem je u tome što su elekstronski ključevi nezaštićeni, a sa nezaštićenih ključeva, lopovi mogu da ukradu signal sa specijalnim prijemnikom, poznatim kao "relejni napad".

Koristeći ovo, lopovi mogu sami da osvoje ulaz u vaš automobil i da ga potom lako upale. Međutim, čini se da u bori protiv krađa automobila, postoji jedno genijalno rešenje: umotavanje ključeva u foliju deluje kao prepreka i sprečava prenos signala u relejnom napadu. Izgleda da napad može nekako prevariti automobil i ključ kako bi oni "imali utisak" da su bliži jedno drugom. Aluminijumska folija sprečava prenos signala, pa je tako nemoguće izvršiti "relejni napad".

Foto: Pixabay.com / Umotavanje ključeva u foliju deluje kao prepreka i sprečava prenos signala u relejnom napadu

- Iako nije idealan, to je najjeftiniji način. Sajber pretnja je toliko dinamična i uvek se menja, da je teško ići u korak sa njom. - kaže Holi Huber, ekspert za sajber sigurnost.

Iako izgleda kao da će svaka starija folija biti dovoljna da zaustavite napad na automobil, Huber predlaže da koristite "faradejevu torbu" odnosno malu torbu koja je obložena metalnim materijalom koji spečava odašiljanje signala.

Foto: Pixabay.com / Aluminijumska folija sprečava prenos signala, pa je tako nemoguće izvršiti "relejni napad"

(Telegraf.rs / Izvor: indy100.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 45 koral

    15. jul 2018 | 16:26

    Mog yugica otvore brze sa 1 dinarom, nego ja kljucem , ali mi zato ^Relejni napad^ ne moze nista xixixi 3:D

  • VladimirR

    15. jul 2018 | 18:00

    Ne isplati se čuvati svoj auto. Ja imao neku zaštitu pomoću štapa i kanapa, pa sad plaćam odštetu lopovu koji je ušao u auto pa ostao invalid.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA