Zašto prodavnice drže hleb u papirnim kesama?

I plastična i papirna kesa će učiniti hleb dugitrajnijim, ali zbog čega se samo posebne vrste pakuju u plastične?

  • 1

Možda niste imali pojma da postoje teorije zavera o hlebu, ali očigledno je da postoji jedan mit koji se tiče toga kako se pakuje svež hleb. Sveži hlebovi nisu fino zapakovani u blještave, plastične kese kao što su to dugotrajni, već u obične papirne kese. Da li ste se ikada zapitali zbog čega je to tako?

Odeća napako, tufnice i tamno plavo! 5 pravila oblačenja koja donose sreću i bogatstvo

Neki ljudi veruju da se hleb stavlja u ove kese da bi mu se smanjila svežina i trajnost da biste morali češće da kupujete svež, ali pravi razlog je sasvim suprotan: hleb se stavlja u papirne kese da mi mu se produžila svežina.

Otvorena papirna kesa omogućava kretanje vazduha, čini koru čvrstom, a unutrašnji deo hleba mekanim. Ukoliko se svež hleb čuva u plastici, vlaga može da ovlaži korice i da ceo hleb učini gnjecavim. U oba slučaja, hleb će moći da stoji duže, samo je pitanje kakvu koricu više volite.

Foto: pixabay.com / Otvorena papirna kesa omogućava kretanje vazduha, čini koru čvrstom, a unutrašnjost mekom

Plastične kese su idealne za produženje roka trajanja tost hleba i drugih specijalnih vrsta hlebova. To ima smisla jer te vrste svakako imaju produženu trajnost. Sveže hlebove koji imaju tvrđe korice je najbolje pojesti u roku od nekoliko dana od dana kupovine.

Ako tražite način da produžite život hleba jer ga ne možete pojesti u roku od 2 do 3 dana, postoje trikovi koje možete da isprobate.

Foto: pixabay.com / Ukoliko se svež hleb čuva u plastici, vlaga može da ovlaži korice i da ceo hleb učini gnjecavim

Jedna od stvari koju možete učiniti je da ga zamrznete u zamrzivaču. Hleb možete staviti u plastičnu posudu za čuvanje hrane, u plastičnu kesu za zamrzavanje ili umotati u providnu foliju pre nego što ga stavite u zamrzivač.

Ovako zamrznut hleb, prvo potpuno otopite na sobnoj temperaturi, a zatim ga 10 minuta zagervajte u vreloj rerni. Ukoliko ne biste da zamrzavate hleb, a ne znate šta da radite sa njim napravite prženice. Najbolje prženice se prave od strog hleba.

Foto: pixabay.com / Stari hleb treba zagrejati u rerni da bi imao lepši ukus

(Telegraf.rs / Izvor: tiphero.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tibor

    16. jul 2018 | 23:31

    Mozda ga pakuju u kese da se zastiti od " pipaca hleba".Ispipaju pet sest i uzmu jedan, ili ni jedan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA